Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Автомобилният доставчик Ixetic започва производство край Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:36 / 02.05.2009Коментари ()2002
Един от водещите международни автомобилни доставчици ixetic GmbH, Германия, официално стартира производство на детайли за вакуумни помпи в България. Осем милиона евро е инвестицията на зелено в новоизградения завод в индустриална зона Раковски. Въпреки сегашния световен спад в автомобилната промишленост компанията ще отстоява своите инвестиционни планове, заяви Йорн Нойберт, управител на "Иксетик България". До края на годината ще бъдат разкрити 100 работни места, а след разширение на производствените мощности през 2010 г. в завода ще работят около 250 души. По този начин ще сме в състояние да устоим на все по-силната световна конкуренция и едновременно с това да гарантираме нашето немско производство, подчерта Нойбер.
Строителството на завода стартира през март 2008 г., а през юли ixetic получи сертификат за инвестиция клас А. Основните фактори, поради които автомобилният доставчик избра индустриална зона Раковски, са близостта с Пловдив и автомагистрала "Тракия", както и краткият срок на изпълнение на целия проект от оператора на зоната - фирма "Сиенит" с управители инж. Валентин Кънчев и инж. Пламен Панчев.

Предприятието е върху терен от 20 декара и е с обща разгъната застроена площ 10 960 кв.м - 8930 кв.м производствена сграда и 2030 кв.м двуетажен административен корпус. Като втори етап се предвижда проектиране и строителство на още едно промишлено хале със застроена площ около 9000 кв.м.

Проектант на завода е "Архитектурно-дизайнерско студио" ООД с ръководител арх. Георги Стоянов.

Административният корпус е разположен непосредствено срещу входа на предприятието и е съоръжен с паркинг за работещите. В него са оформени приемно фоайе с рецепция, офисна част и зона за презентация на продуктите.

Производствената сграда е северно от административното здание, с което контактува на фуга поради различния тип конструкция. Съставена е от три основни помещения - машинна зала, където се извършва обработка и подготовка на детайлите за помпи, зала за асемблиране - монтаж на изделията с контрол на качеството и опаковка, и между тях - склад за готова продукция и за приемане на суровини.
Първите изделия, произведени в "Иксетик" в Пловдив, ще намерят приложение в автомобилите на BMW, последвани от Toyota, Mercedes-Benz, Volkswagen, Ford, General Motors, Man и др.

Източник: в. "Стротиелство градът"



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Avtomobilniyat-dostavchik-Ixetic-zapochva-proizvodstvo-krai-Plovdiv-88692
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.