Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Перкусионисти от три континента пристигат в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 12.05.2009Коментари ()1737
За десета година в Пловдив ще се проведе Международен конкурс за ударни инструменти Пендим, като тази година ще бъде между 17 и 24 май. Той се организира от Фондация Пендим със съдействието на Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" и Оперно-филхармонично дружество - Пловдив.

Конкурсът е създаден от Пенчо Пенчев, преподавател по ударни инструменти в музикалното училище, и управител на Пендим СД. Авторитетното жури се състои от световноизвестни музиканти - композитори и педагози, които оценяват благородните идеи на конкурса и идват да го подкрепят. Те ще имат трудната задача да прослушат 80 участници, възпитаници на престижни учебни заведения от различни страни на Европа, Азия и Америка. Това са деца и младежи на възраст от 7 до 29 години, които ще се състезават в две категории - за индивидуални изпълнители в шест възрастови групи, и за ансамбли.

Специално за Пендим 2009 бяха написани две нови произведения - за соло барабан от Мартин Георгиев, и за перкусионно дуо от Георги Върбанов. Официалното откриване на конкурса ще се състои на 18 май в Концертна зала с концерт на изтъкнатите ни гости, членове на журито - Петер Садло, Емануел Сежурне, Татяна Колева, Небойша Живкович.
На 22 май ще се състои грандиозен концерт на оркестъра на Оперно-филхармонично дружество-Пловдив, със солисти Катаржина Мичка, Небойша Живкович, Татяна Колева, и лауреати на конкурса Пендим от Шеста възрастова група. Ще бъдат изпълнени произведения за различни ударни инструменти, за първи път в България. Гала-концертът на лауреатите и тържественото им награждаване ще се състои на 24 май, отново в Концертна зала. Наградите са предметни и парични на обща стойност близо 15 000 евро.

В събота, 23 май, младите изпълнители ще излязат на откритата сцена на площад Стефан Стамболов, за да зарадват пловдивчани с атрактивна програма. Проектът е подкрепен от Министерство на културата, Община Пловдив, Полския културен институт.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Perkusionisti-ot-tri-kontinenta-pristigat-v-Plovdiv-89808
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.