Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
„Чистота” спечели проект по Оперативна програма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:57 / 17.05.2009Коментари ()1304
„Чистота" спечели проект по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика" 2007 - 2013. на стойност 32 000 лева. Проектът е по процедурата „Покриване на международно признати стандарти". В рамките на девет месеца „Чистота" ще повиши своята конкурентноспособност чрез въвеждането на стандарта ISO 14001:2004. Този стандарт ще бъде защитен чрез изграждане и въвеждане в работата на фирмата на система за управление на околната среда. По въвеждането на тази система ще бъдат извършени пет основни дейности. Финансирането на проекта е разделено наполовина между Министерството на икономиката и енергетиката - то поема 50 процента - 16 000 лева, и останалите 16 000 лева от „Чистота". Стандартът по ИСО, който „Чистота" ще получи е с много високата версия 10, което е прецедент за българска фирма в тази област.
Стъпките по реализирането на проекта са следните:
1. На първо място, по процедурите на ЗОП, ще бъдат избрани консултанти и сертифицираща организация.

2. След това ще бъде изготвен подробен анализ на състоянието на фирмата относно изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците. И двата закона са изцяло адекватни на европейското законодателство и прилагат техните строги изисквания. В тази връзка се очаква скоро и в България въпросният стандарт ISO 14001:2004 да стане задължителен. По тази причина ние решихме да изпреварим събитията и конкурентите си и затова кандидатствахме по този проект, коментира управителят на „Чистота" Радослав Кошински. Още през миналата 2008 година заложихме в програмата си на развитие да защитим този стандарт през 2009 година и сега се радваме, че това вече става реалност, допълни още Кошински.Защитаването и внедряването на този стандарт ще повиши значително конкурентноспособността на фирмата и ще й дава реално предимство при кандидатстване за обществени поръчки. Освен това дейността на „Чистота" ще бъде изцяло и без компромиси приведена в съответствие на най-новите европейски законови изсквания свързани с опазването на околната среда и управлението на отпадъците. Именно за това ще способства внедряването на системата за управление на околната среда.

3. След извършването на анализа, ще бъдат определени слабите места в дейността на фирмата, които се нуждаят от корекции и привеждане в съответствие с новия стандарт. Под внимание тук се взимат всички аспекти на околната среда, всички законови изисквания в тази посока, дейността на „Чистота" свързана с управление на отпадъците, възможни производствени инциденти, работата на фирмата при бедствия и аварии от обществен характер и други.

4. След това, като се вземат предвид горните условия, ще се определи пълния обхват и конкретните задачи на системата за управление на околна среда за „Чистота".

5. Ще бъде изготвена цялостна документация по политиката на управление на околната среда, като тази документация ще бъде преведена в съответствие с международните изисквания. Това са работни и технологични инструкции, които регламентират спазването на стандарта в работата на фирмата. Така се задават отговорностите и задълженията в дейността на фирмата. Изготвят се и опративни бланки, които се попълват от хората, които пряко ще следят изпълнението на системата - за „Чистота" това е контролният и ръководен персонал - близо 30 души на средни и висши позиции в предприятието.

След документалното регламентиране на системата, всички работещи в „Чистота" ще бъдат обучени в зависимост от промените. След седмия месец от началото на проекта, във фирмата ще бъде извършен сертификационен одит, който ще провери реалното действие на системата. При добър резултата, в края на деветия месец „Чистота" ще получи сертификат за защитен стандарт ISO 14001:2004. Ще бъде въведен и специален софтуер, който ще следи процесите и документацията и тяхното съответствие със заложените изисквания по новия стандарт. Той ще повиши значително ефективността в управлението на дейностите на „Чистота" и ще предпазва фирмата от нарушение на специализираното законодателство. Като цяло фирмата повишава значително своята конкурентноспособност.

 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Chistota-specheli-proekt-po-Operativna-programa-90720
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.