Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
50 български художници се включват в проекта "Когато ценностите добият форма"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:43 / 19.05.2009Коментари ()709
Художественият проект на Гьоте-институт България "Когато ценностите добият форма" представя в Пловдив галерия "Коридор". Откриването е на 26 май от 18 часа в галерията, на ул. "Константин Стоилов" 36, Старинен Пловдив. 

Проектът "Когато ценностите придобият образ"
се опитва да даде пример как с художествени средства представата за ценностите може да стане публично достояние. Какви ценности изобразява съвременното изкуство? Дали естетиката отразява визуално етичната страна на възгледите и може ли изкуството да изрази промяната на стойностите в обществото? Петдесет български художници и художнички са се посветили на тази задача. Немският художник Щефан Боненбергер е автор на една оригинална кураторска концепция, при която художествени произведения се вместват в малки кутии, където могат да се разглеждат през обикновени шпионки за врата. Каталогът на "антикуратора" Щефан Боненбергер във формата на малък дневник показва не само работите но също така и свързаните с тях процеси на обмен между тукашната художествена сцена и немския художник.

Щефан Боненбергер е художник - "номад", който през последните 15 години е бил куратор на 8 големи художествени проекта от Швеция до Италия и от Уругвай до Индия. Успоредно с това е заснел и поредица от художествени филми. Неговият девиз за проекта в България гласи: "Естетика без етика е козметика! В пост-пост капиталистическото общество изкуството се превръща в стока, която отразява ценностите на тази идеология: алчност, грабителство, печалба, егоизъм, фалш. Съществува ли изкуство, което се бунтува срещу тези и изразява други стойности?"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/50-bulgarski-hudozhnici-se-vklyuchvat-v-proekta-Kogato-cennostite-dobiyat-forma-91058
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.