Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Патолозите недостатъчни заради непривлекателния професионален бит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:33 / 27.05.2009Коментари ()2458
© Plovdiv24.bg
450 патолози са необходими на страната за нормалното функциониране на здравеопазването. Реално са неколкократно по-малко - 100 души плюс още около 50 вече пенсионирали се специалисти. 

Основната причина за това е тежкият професионален бит, постави проблема  в навечерието на конгреса по патология доц. Бенямин Анави, ръководител на катедрата по обща и клинична патология в Медицинския университет, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Има не само болници, но и градове без патолог. А от бързината на една биопсия понякога зависи човешкият живот.

Липсата на престиж и ниското заплащане от около 600 лв. отблъсквали младите хора от тази специалност. Малкото патолози си докарвали прилични доходи с цената на много труд. "Нашата работа не е тежка като на хирурзите, но е безкрайно отговорна. Ти решаваш има ли пациентът рак или няма", коментира доц. Анави.  

Досега преговорите с Министерството на здравеопазването и здравната каса били безрезултатни, на предстоящия конгрес ще се търсят по-ефективни начини за въздействие върху властите.


Още по темата: общо новини по темата: 1
28.05.2009 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Patolozite-nedostatuchni-zaradi-neprivlekatelniya-profesionalen-bit-92398
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.