Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриват изложбата "Посвещението на Пейо Яворов"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:15 / 02.06.2009Коментари ()1549
© Plovdiv24.bg
Представителната изложба "Посвещението на Яворов" ще бъде открита днес от 16 часа в "Балабановата къща". Литературната експозиция включва богат масив от оригинални материали, съхранявани във фондовете на къща музей "П.К.Яворов" и Народна библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", която притежава по-значителната част от архива на поета.

Ръкописи, снимки, кореспонденция, първи издания с автографи, лични вещи и художествени произведения по нетрадиционен начин ни срещат с интелектуалния и емоционален свят на Пейо Яворов. Посвещенията на поета са отправени към най-близките хора от неговото семейство, към духовните му съмишленици от кръга "Мисъл", към другарите, с които го свързват "хайдушките му копнения", към жените, вдъхновили най-съкровените му лирически изповеди... Те са свидетелство за неговите приятелски общувания, за творческите му контакти, за интимните му преживявания. В изложбата има много поезия, философски и интимни откровения и послания.

Голяма част от материалите са неизвестни за широката публика, а някои от тях се показват за първи път. Особен интерес представляват кореспонденцията му с Дора Габе, писмата на Боян Пенев, личните вещи на Мина Тодорова и Лора Каравелова, грузинската кама, подарена на Яворов от Гоце Делчев, бинокълът на Тодор Александров и много други реликви на литературната ни история.

Автори на изложбата са ст.н.с. д-р Милкана Бошнакова - от Народна библиотека "Св.св. Кирил и Методий", Пенка Кирякова, гл. уредник на къща музей "П.К. Яворов" - София. Художественото оформление е дело на Ивелина Велинова от Националния литературен музей. Изложбата ще продължи до 30 юни 2009 г.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Otkrivat-izlozhbata-Posveshtenieto-na-Peio-Yavorov-93297
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.