Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Не изнасилване, а сексуално любопитство имало в "Рада Киркович"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 02.06.2009Коментари ()4046
© Plovdiv24.bg
Сполетялата го днес в 11 ч. тиражирана в електронните медии, сред които и Plovdiv24.bg, информация, че в дом "Рада Киркович" са изнасилени две момиченца, мигновено изправи заместник-кмета по социалната политика Красимир Ангелов на крака. Той светкавично назначи проверяващ екип начело с шефа на "Социални услуги" Майя Грозданова. В 13,30 ч. свика извънредна пресконференция, за да успокои духовете, предаде наш репортер.

"Не е имало изнасилване. Според специалистите става въпрос за псевдосексуални действия, породени от сексуално любопитство. Според психолозите това не е нетипично за настъпващи в пубертета деца", обясни Ангелов.

В неделя около 16 ч. при редовната си обиколка из дома дежурният възпитател намерил в една от стаите четирите деца, които взаимно опипвали телата си. Обяснили, че това, което вършат, е игра.

Двете момиченца близначки са 12-годишни и са със средна умствена изостаналост. Момченцата - на 11 и 12 години, са си имали работа с комисията за борба с противообществените прояви, но заради бягства от дома и от училище. При тях не е установявана склонност към сексуална агресия.

Още в неделя вечер директорката на дома Анелия Кирова  била уведомена за случката. Рано на другата сутрин тя изпратила момиченцата на преглед. Личната лекарка преценила, че няма нужда да издава талон за специалист, защото липсвали каквито и да е признаци за упражнено сексуално или друго насилие.

Когато научила незадоволителния според нея отговор, Кирова поискала съдебно-медицинска експертиза. Часът бил вече 13,30, а Съдебна медицина работела до 12,30 ч. В 17,30 извикали вещо лице, което извършило необходимите прегледи до 18,30 ч. Не били установени травматични увреждания по тялото и половите органи.

"Актуализираният закон за закрила на детето не допуска по никакъв начин децата да бъдат травмирани. Затова и преди да има яснота какво точно се е случило не сме подавали официално сигнал", допълни Анелия Кирова.

Не е известно защо от полицията са квалифицирали в пресбюлетина си случилото се като изнасилване след безспорно опровергаващата това предположение съдебно-медицинска експертиза.

На журналистически упрек за недостатъчен контрол над децата Кирова отговори, че двама дежурни възпитатели отговарят за 80 деца и именно единият от тях е открил уединилите се любопитни.

"Продължава нашето разследване. Ако има вина, ще има виновни с имена. Ще има и наказания", обеща Красимир Ангелов.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 1
02.06.2009 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ne-iznasilvane-a-seksualno-lyubopitstvo-imalo-v-Rada-Kirkovich-93434
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.