Лъжа ли е 5-секундното правило? | ||||||
| ||||||
5-секундното правило почива върху неподкрепеното с факти убеждение, че бактериите не разполагат с достатъчно време да налазят храната, ако чевръсто вдигнете падналия сандвич/бисквита/ядка/солета/залъче или каквото друго сте изпуснали. Първият човек, подложил на анализ тази градска легенда, е Джилиан Кларк, американска гимназистка, която карала стаж в микробиологичната лаборатория към Университета в Илинойс. Кларк и колегите ѝ изследват различни видове повърхности, а също контролирано изпускат желирани мечета за 5-секундни интервали. Кларк установява, че еширихия коли полепва по бонбоните за по-малко от 5 секунди и много по-бързо от гладки, отколкото от груби повърхности. Установяват също, че университетските подове са относително доста чисти и че хората са много по-склонни да вдигнат паднала бисквитка, отколкото карфиол. Професорът по food science Пол Доусън установил например, че замърсеността на пода е много по-важен фактор от това колко време е престояла храната на него. Проучванията му поемат в различна посока от тези на Кларк, той мери количеството зараза. Негово изследване, публикувано в Journal of Applied Microbiology, ясно показва, че мръсотията на пода е от решаващо значение. Използвайки хляб или спагети, той показва, че е по-добре храната да падне върху килим, заразен със салмонела, където под 1% от бактериите се предават, вместо от фаянсов или паркетен под, от които над 70% от бактериите се прихващат от храната. Подобно изследване, правено в Университета в Астън, показва, че храната се заразява от мига, в който достигне пода, а броят на бактериите се увеличава десетократно от третата до трийсетата секунда, в която храната лежи на земята. С една дума 5-секундното правило просто не е вярно. Ако храната падне на място, заразено с Е-коли, дори нищожното количество бактерии, които ще попаднат върху нея за краткото време, е в състояние да ви разболее. Ако подът е заразен, колкото и бързо да вдигнете храната, имунната ви система може и да не се пребори с бактериите, които ще я налазят. Все пак вероятността да си изпуснете сандвича върху заразена с Е-коли повърхност не е чак толкова голяма. Така че падне ли храната ви на пода, гледайте да я вдигнете възможно най-бързо, а също така целете килима, а не паркета. |