Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В културната столица на България: До всяка туя полицай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:55 / 29.06.2009Коментари ()2352
© Plovdiv24.bg
Щети за 10 000 лв. само за двайсет дни са нанесени на общината от кражбата на цветя, храстчета и дръвчета, с които "Градини и паркове", макар и със скромните на разположение средства, се опитва да направи Пловдив по-зелен и красив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Денем садим, нощем се краде. На едно и също място четири пъти засаждахме цветя и храсти и четири пъти всичко беше откраднато. Средната оцеляемост - и то в централната градска част на Пловдив, е от 24 до 48 часа", тъжно констатира заместник-кметът Александър Константинов на пресконференция днес.

На мястото на малките дръвчета сутрин остават огромни дупки. Изкопават ги заедно с корените - явно за засаждане по вилните места. Най-апетитната цел на нелегалните градинари засега е туята - иглолистно дръвче от семейството на кипарисите. Цената на най-дребните екземпляри тръгва от 70 лева нагоре.

"24 крана от системите за капково напояване са откраднати само за седмица. Отмъкнати са дъски от пейки заедно с болтовете и гайките", конкретизира главният еколог Христо Минков. В момента неговите хора правят опис на кражбите, който ще предадат на заместник-кмета Руси Панчев

Крадците този път не са роми, смятат от общинската управа. Днес Панчев се среща с шефа на полицията комисар Ангел Рангелов, за да фокусират и неговите подчинени внимание върху проблема. Броят на полицаите вече е по-голям, тъй като "Общинска полиция" си е попълнила щата. Някои от нощните патрули ще бъдат пренасочени към охрана на цветята, храстите и дръвчетата. Хванат ли крадец на място, той ще бъде съден по бързата процедура.

"И от областта да съберем всички полицаи, пак няма да стигнат, та до всяка туя да сложим по един пазач. А като добавим и кражбата на шахтите? Ако и на всяка шахта речем да поставим охранител? Ако започнем да пазим всяко дърво и стълб, за да не ги облепват с реклами? Милиони ще са ни нужни, ако гражданите нямат съзнание", коментира Руси Панчев.

Засега общината ще разчита да спре кражбите със засиленото внимание на органите, съдебното наказание на заловените крадци и паричните санкции.



(C) ПОТВ


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-kulturnata-stolica-na-Bulgariya-Do-vsyaka-tuya-policai-97771
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.