1003 жертви на касапницата по пътищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:42 / 19.12.2006
1868
1003 са жертвите в касапницата по пътищата на родината от началото на 2006 г. Това съобщи вътрешният министър Румен Петков вчера.
За съжаление цифрите са верни, броят загинали е до 17 декември включително, коментира шефът на информационния център към КАТ Красимир Костов пред "Монитор".

Това е черен рекорд, тъй като от 4 години насам жертвите не са надминавали цифрата 1000. В същото време обаче в предишни години е имало по 1200 загинали, припомни Костов.

Нова програма за контрола по пътищата и шофьорските книжки, както и за състоянието на инфраструктурата подписаха вчера министрите на транспорта Петър Мутафчиев, на вътрешните работи Румен Петков и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
Ппоред нея часовете за кормуване на кандидат шофьорите се увеличават от 25 на 30. Освен това занапред за свидетелство за правоуправление няма да могат да кандидатстват хора, които нямат завършено основно образование.

Няма логика неграмотни хора да шофират ­ те не могат да четат, коментираха полицаи пред "Монитор" вчера. Задължително ще се провежда и обучение на инструкторите на всеки 4 години, както и опресняващи курсове за промените в законодателството. Ще бъде въведен и национален регистър на преподавателите, с цел засилване контрола върху учебните центрове за кандидат шофьорите. Теоретичните занятия пък ще бъдат отделени от практическите. Те ще бъдат най-малко 40 часа. Освен това изпитите по листовки и кормуване вече ще се правят в различни дни.

Всичко това ще доведе до оскъпяване на курсовете, обясни министър Мутафчиев. Според него обаче то е неизбежно, но е в интерес на всички.
Както "Монитор" вече съобщи в гилдията на инструкторите се обсъжда цена от 700 лв. за шофьорски курс.

Министрите Румен Петков, Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов подписаха мерки за безопасност на движението през 2007 г.

Ще се засили контролът върху компаниите, които извършват обществени превози, както и върху фирмите за товарни превози. МВР пък ще създаде мобилни станции за проверка на техническото състояние на автомобилите. Предвижда се също строг контрол по качеството на прегледите на автомобили.

Най-сетне трябва да се реализира напълно санкциониращия режим по пътищата, коментира вътрешният министър Румен Петков. Той посочи, че след подобни програми във Франция и Испания катастрофите по пътищата са намалели между 20 и 45%.

От 2007 г. започват ремонти на почти всички първокласни пътища и на част от второкласните, съобщи министър Асен Гагаузов. Разработва и проект за механично разделяне на насрещно движещите се потоци в участъци с повишена опасност на територията на Бургаския регион.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Почина голям преводач, редактор и полиглот
Ето какви са средните заплати в "Български пощи"
Започва предизборната кампания
Последният петък от септември - като първия от август
Лена Бориславова: Това не е нормално!
Цирк в парламента: Депутатите останаха на тъмно и запяха национал...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).