12 млн. евро ни дава ЕС за преодоляване на последствията от наводненията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:18 / 20.02.2006
1089
Започна набирането на предложения по проекта на програма ФАР за рехабилитация и възстановяване на щетите от наводненията, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. За преодоляване на щетите от наводненията през миналата година Европейският съюз ни дава 12 млн. евро.

Средствата ще бъдат инвестирани в три направления - рехабилитация на малки местни и регионални транспортни инфраструктури, възобновяване на околната среда и подкрепа на обществени услуги.Финансиране може да бъде отпуснато за реконструкция на общинска транспортна инфраструктура, която е значително пострадала от наводненията, поправяне на водоснабдителни системи, помпени станции, диги и други защитни съоръжения. Дейностите за възобновяване на околната среда, които могат да получат средства по проекта са свързани с канализационни и дренажни системи, възстановяване на канализационни и водоснабдителни мрежи и съоръжения и системи за водопочистване и водохващания. Помощ може да бъде получена и за реконструкция и ремонт на училища, болници, дневни центрове, детски градини и ясли, пострадали от наводненията. С приоритет ще се бъдат финансирани проектите, които показват значителен социален и икономически ефект в пострадалите региони, подчерта министър Гагаузов.

По проекта ще могат да кандидатстват 187 общини. Списъкът е изготвен от Министерството на финансите на базата на официалния доклад за оценка на щетите, изготвен от “Гражданска защита” към ноември 2005 г. Минималният размер на безвъзмездната помощ, която може да получат кандидатите по проекта, е 66 667 евро, а максималната – 400 000 евро. Крайният срок за подаване на предложенията е 20 март 2006 г. Безвъзмездната помощ може да покрива 100% от разходи за дейностите, а собственото съфинансиране от страна на кандидатите не е задължително.

Максималната продължителност на проекта е до 18 месеца, като строителните дейности следва да са с продължителност не повече от 12 месеца. Това е първият проект, който се реализира по новите правила на програма ФАР, които са в сила от началото на месец февруари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Евакуираме още 61 души от Ливан
Намериха Панайот Донков
Магнитните бури през октомври
Започва ежедневна проверка на децата в детските градини
Още един самолет за евакуация на българите от Ливан
Карането на "изпарения" може да ви донесе не само повреди на кола...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).