ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
15 месеца не погребват Анахид Тачева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:34 / 15.02.2024Коментари (0)4646
©
Легендарната тв говорителка Анахид Танева все още не е погребана от близките си, въпреки че от кончината й са минали 15 месеца. Тя ни напусна през ноември 2022 г., а роднините и почитателите й няма къде да се преклонят пред паметта й, защото неин гроб в България не съществува. Веднага след поклонението пред тленните й останки тя е била кремирана по желание на нейната най-малка дъщеря, която носи нейното име, пише "Ретро".

Анахид-младша е отнесла урната с праха на майка си в Щатите, където легендата на БНТ живя последните си години и издъхна вследствие на тежка форма на деменция. Урната не е погребана и в Америка, а се съхранява от дъщерята на Тачева заедно с тази на покойния й втори съпруг Васил в дома на щерка им. Колегите и приятелите на емблемата на националната телевизия очаквали Министерството на културата да съдейства за място за Анахид Тачева в гробището в кв. "Бояна“.

Там погребани са Хачо Бояджиев, Алис Крайчева и урната на тв водещия Димитър Цонев сина на покойната та говорителка. Подобно място обаче било отказано категорично от дъщеря й както в "Бояна“, така и в Алеята на славата на Централните софийски гробища, където е погребан големият актьор Коста Цонев - първият съпруг на Анахид Тачева.

На практика година и три месеца след кончината на говорителката тя няма гроб нито в България, нито в Америка, нито пък символично място, на което да бъде почетена. Макар куп знаменитости да са били кремирани по тяхно желание или по решение на близките, все пак им се полагат парцели с паметниците, където да бъдат почитани. Такъв е случаят например с Татяна Лолова и проф. Юлиан Вучков.

Красивото лице на БНТ Анахид си отиде от този свят на 18 ноември 2022 г. на 82 години от тежка деменция. Накрая тя не познавала нито приятелите си, нито дори близките и роднините си. До последно малката й дъщеря й бе осигурила в Щатите невероятни грижи, най-качествените лекарства и най-съвременните и напредничави терапии, които медицината прилага. Въпреки че се лекуваше в домашна обстановка, Тачева бе подложена на скъпи и постоянни изследвания. Състоянието й се следеше от специалисти, които на практика бяха денонощно до нея но нищо не помогна.

Според американските лекари, поставили диагнозата й, деменцията й вероятно е била отключена от депресията, в която тя изпада след смърпана сина си - известния журналист и тв водещ Димитър Цонев. Той си отиде внезапно след масивен инсулт през август 2016 г. Дотогава тя бе загубила и двамата си съпрузи - Коста Цонев и Васил Тачев, но съдбата й поднася и най-страшното за една майка - смъртта на детето й. Вторият голям удар за нея бе опитът за самоубийство на дъщеря й Теодора.

След това паметта й започва да има бели петна. В момента кланът Цоневи е разпръснат и не всички поддържат добри отношения и общуват помежду си. Най-малката дъщеря на Анаид, кръстена на нея, живее в Щатите с мъжа си - гръцки милионер, и двете им деца. Тя е близка с жената на брат си Митко - Мариана, както и с двамата си племенници Деси Цонева и Димитър Цонев-младши. Със сестра си Теодора не общуват нито тя, нито останалите от фамилията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: