159 безработни учители се обучават за възпитатели на деца с увреждания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:23 / 14.07.2005
1459
159 безработни учители се обучават в 6 университета в страната за работа с деца с увреждания. През новата учебна година те ще бъдат назначени по програмата на Министерството на труда и социалната политика “Заетост на учители в обучение на деца с увреждания”.
През 2005 г. по програмата ще работят 200 учители на територията на цялата страна. Новоназначените учители ще се грижат за индивидуално обучение на 280 деца.
От началото на годината 76 учители са помагали в учебния процес на деца с увреждания в петте пилотни общини – София, Пловдив, Варна, Сливен и Кърджали. Най-много са били в Пловдив – 26. В София 22 преподаватели са били заети по програмата на МТСП, във Варна – 9, в Кърджали – 10, и в Сливен – 9.
Целта на програмата “Заетост на учители в обучение на деца с увреждания” е да се осигури заетост на безработни учители и да се реализира техният преподавателски потенциал чрез ангажирането им с обучение, социална интеграция и повишаване образователното равнище на деца с увреждания. Освен това програмата дава възможност за придобиване на знания и умения от безработните учители за обучение на деца с увреждания.
За наетите по програмата учители се предоставят средства от държавния бюджет за трудово възнаграждение, което за тази година е 250 лв., за допълнителни възнаграждения по минимални размери по КТ, за възнаграждения за основен платен годишен отпуск, парично обезщетение за временна неработоспособност, както и дължимите вноски за сметка на работодателя за социално и здравно осигуряване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната дог...
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората...
Експерт: Нивото на лихвите в България е историческо
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).