ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
1669 решения взе правителството на премиера Сергей Станишев за една година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 16.08.2006Коментари (3)1466
©
Днес правителството на премиера Сергей Станишев навършва 1 година управление. 1669 решения взе правителството на тройната коалиция за първата година от мандата си. Министър-председателят свика първото заседание на 18 август 2005 г. - ден след встъпването му в длъжност. Голяма част от приетите проектозакони, наредби, промени в съществуващата нормативна база са свързани с подготовката на страната ни за членство в Европейския съюз. Това ще бъде основен приоритет в работа на кабинета до края на 2006 г.

Общо 55 заседания проведе тристранният коалиционен кабинет. Те продължиха общо 188,55 часа. Последното заседание на 10 август беше 3,40 ч. От началото на мандата досега Министерският съвет прие общо 39 законопроекта и 76 предложения за изменения и допълнения в съществуващата нормативна база. Утвърдени са още 324 постановления, 920 решения и 3 разпореждания.

Под председателството на министър-председателя Сергей Станишев Съветът за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение прие Национална стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на страната до 2015 г. и оперативния план за изпълнението й. В нея е посочена визията на правителството за модернизиране на пътната, екологичната и енергийната инфраструктура на страната през следващите години. Досега подобен документ не е изготвян и разработването му бе необходимо, за да се вземат най-правилните управленски решения.

Модернизирането на инфраструктурата е приоритет на правителство, тъй като е от особено значение за развитието на конкурентоспособността на българската икономика, за подобряване на инвестиционния климат, за цялостното икономическо и социално развитие на България и нейното успешно практическо интегриране към Европейския съюз. Очаква се близо 5,5 млрд. евро да бъдат вложени в инфраструктурни проекти до края на мандата на кабинета през 2009 г. В националната стратегия е записано, че до 2015 г. у нас ще бъдат изградени около 720 км автомагистрални пътища.

Правителството вече предприе първите стъпки за реализиране на проектите, залегнали в стратегията. На 27 юли т. г. Министерският съвет реши през 2007 г. с държавни заеми за 380 млн. евро да бъдат финансирани пет инфраструктурни проекта.
Със средства от Световната банка ще бъдат модернизирани 440 км. Това са пътните участъци по направленията Видин-Лом, Видин-Брегово, Видин-Кулата, Враца-Мизия, Ловеч-Троян, Исперих-Дулово, Попово-Търговище, Варна-Добрич, Шумен-Ямбол, Етрополе-Златица, София-Пирдоп, Петрич-Гоце Делчев, Котел-Ямбол.

С финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) пък ще се реконструира и електрифицира железопътната линия Пловдив-Свиленград – гръцка/турска граница и трасето ще се оптимизира за скорост 160 км/ч”. Това е най-големият транспортен проект, който се реализира у нас в момента. Проектната му стойност е 360 млн. евро. 150 млн. евро са от ЕИБ, а 153 млн. евро са безвъзмездна помощ от Европейската комисия по програма ИСПА. В момента това е най-голямата финансова подкрепа, отпусната от ЕК за български транспортен проект.

През първата година от мандата си кабинетът работи в тясно сътрудничество с кметовете на общини в страната.

Министър-председателят Сергей Станишев и председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Търговище Красимир Мирев подписаха на 13 октомври м. г. Споразумение за сътрудничество между правителството и сдружението. През месец март т. г. двамата сложиха подписите си и под декларация за изпълнение на Плана за действие за 2006 г. Такива се подписват за пръв път и е резултат от подхода на правителството за трайно и резултатно взаимодействие, основано на принципите на партньорство, прозрачност и съгласуваност на действията. Представители на НСОРБ участват в заседанията на Министерския съвет при разглеждането на важни за местното самоуправление въпроси.

Заедно с членовете на НСОРБ Министерският съвет разработи и прие Стратегия за децентрализация за периода 2006-2015 г. и програма за изпълнението й до 2009 г. Тя отразява заложените в управленската програма на правителството до 2009 г. ангажименти за задълбочаване на процеса на децентрализация, увеличаване на собствените приходи на общините, подобряване качеството на услугите и повишаване на стандарта на живот на гражданите. Целта е по-ефективно и качествено предоставяне на услугите на гражданите.

Правителството утвърди и планове за развитие на 6-те района за планиране в страната. Те обхващат периода от присъединяването на България към ЕС - през 2007-2013 г. Плановете определят средносрочната визия и приоритетите на регионалната политика. Целта е развитието на конкурентоспособна икономика; модернизиране на транспортната и инженерно-техническата инфраструктура; съживяване на селските райони и устойчиво развитие на земеделското стопанство; достигане на европейските стандарти на заетост; въвеждане на подходи за управление, развитие на партньорството и териториалното сътрудничество; укрепване на институционалния капацитет за усвояване на средствата от европейските фондове. Правителството прие и Националния план за развитие на България за периода 2007-2013 г. Той включва насоките, които страната ни ще следва в социално-икономическото си развитие и приоритетните насоки, които ще бъдат предложени на ЕС за финансиране от структурните фондове.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.08.2006 г.
0
 
 
Кога ли ще дойде денят , когато министър - председател на Източнобългарската турска република /по подобие на Севернокипърската турска република/ ще бъде Ахмед Доган ефенди! това време заплашително наближава и единствен май остана Господ, който може да прояви милост към нас българите!
Rumi
на 16.08.2006 г.
0
 
 
Жалко, че всичките бяха само в защита на лични и партийни интереси и нито един в защита на националните, както се казваше в Предизборните им къмпании.
Aнонимен
на 16.08.2006 г.
0
 
 
И тримата на снимката не са българи
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
Български футболен съюз 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: