ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
2,50 лв. за 4 хранения в детските градини | ||||||
| ||||||
"В областта на детското хранене има наредби и препоръки, но явно няма достатъчно ефективен контрол. Пържени храни да се предлагат е забранено от много време. Имам информация от села и малки градчета, където училищата са си направили договори със снабдители и там има нормални, свежи продукти. В големите градове тези снабдители осигуряват храна на много детски заведения и нямат възможност да правят доставки всеки ден", каза специалистът по хранене и диететика проф. Стефка Петрова в "България сутрин". Тя добави, че е забранено храната на децата да се приготвя от замразено месо, тъй като химическият състав е доста по-различен. "Размразените месо и риба имат абсолютно различен състав. Детските заведения имат делегирани бюджети за изхранване и всички нужди. Оказва се, че парите, които могат да бъдат отделени на дете са около 2,50 лева - за закуска, плод или зеленчук между закуска и обяд, обяд и следобедна закуска. Това са 4 хранения", обясни тя. По думите ѝ качеството на млечните продукти трябва да е по БДС, но когато го дегустират няма вкус на истински млечни продукти, а на имитиращи. "Имаме в новата наредба колко тестени закуски е позволено да се дават - не повече от 2 пъти седмично. Това е съгласно препоръките на Световната здравна организация. Децата не искат да ядат увехнали зеленчуци, некачествени плодове. Важна мярка трябва да е увеличаване на бюджета на детските заведения, за да могат децата да се хранят качествено", подчерта проф. Стефка Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR. Специалистът по хранене и диететика отбеляза, че при сключването на договори със снабдителите трябва да има представители на РЗИ-тата. "Липсата на ефективен контрол е съществен фактор за проблемите. Децата между 3 и 7 г. имат 20% наднормено тегло. Много деца идват в детските градини ненаучени да консумират зеленчуци и плодове. Голямото количество сол и захари идват от домашното хранене", посочи проф. Петрова. |
Още по темата: | общо новини по темата: 242 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ралица Паскалева: Предател си!
21:59 / 25.11.2024
Обявиха 1000 долара награда за намирането й!
08:27 / 25.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Земетресение в България
11:06 / 26.11.2024
Николай Славеев: 19 прекрасни години заедно!
14:32 / 26.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета