2007 г. - най-гореща от всички досега

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:48 / 05.01.2007
2566
2007г. ще бъде най-горещата от всички досега по цялото земно кълбо. Това предричат експерти по климата от Британската метеорологична служба МетОфис. Според тях средната температура на земната повърхност за периода 1961 - 1990 г. е била 14 градуса по Целзий. Очакванията обаче са, че през 2007 г. тя ще се повиши с 0,54 градуса.

Склонен съм да вярвам на това, водещите метеоролози по света си позволяват подобни прогнози, а британските са сред най-авторитетните, коментира Илиан Господинов от Института по метеорология към БАН пред "Монитор" вчера. Според него повишаването на температурите се дължи изключително на наслагването на естествени фактори, най-важният от които е климатичният феномен "Ел Ниньо".

Разликата между тихоокеанските топли течения, наричани от метеоролозите "Ел Ниньо", и цялата температура на повърхността на земята означава, че затоплящият ефект на течението се разпространява и оказва голямо влияние върху глобалните температури през цялата година, сочат още британските метеоролози. Те са категорични, че това ще доведе до по-дълъг топъл период през годината.

Преведено от научен език, това означава, че зимата ще е по-кратка, лятото по-дълго, а междинните сезони пролет и есен - по топли.
В момента сме в слабо положителна фаза на "Ел Ниньо", коментира още Господинов пред "Монитор". Именно с това той обяснява и топлата зима у нас, която буквално стряска хората със средноденонощни температури около или над нулата.

"Това е основна структура с влияние върху климата в целия свят и когато има развито "Ел Ниньо", зимата е най-топла. По бреговете на Тихия океан се разстилат огромни площи топла вода в близост до земната повърхност и стават причина за покачване на температурите", обясни още Господинов.

Метеоролозите припомнят, че през 1998 г., когато са регистрирани най-високите средни температури в света, "Ел Ниньо" е бил в силно положителна фаза.

Това обаче не означава, че на земята няма да има области, в които зимата ще е по-студена в сравнение със средните температури по света, добави той. Тезата му се потвърждава от прогнозната карта на МетОфис за температурите за 2007 г. В нея е посочено, че студеният сезон за България се очаква да бъде в периода февруари - април. В същото време е огромна вероятността средната температура за годината да надхвърли най-високата, измерена досега през 1998 г.

Освен "Ел Ниньо", причина за очакваното затопляне на Земята е и човешката дейност и най-вече изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферата от индустриите, което води до увеличаване на парниковия ефект. Много отрицателно влияние оказват също изгорелите газове на коли, кораби и самолети. Консултантът от МетОфис Кейт Хопкинс предупреждава, че тази нова информация е още едно предупреждение за негативните климатични промени, които настъпват в глобален аспект. Информацията е на вестник "Монитор".

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Почина голям преводач, редактор и полиглот
Ето какви са средните заплати в "Български пощи"
Започва предизборната кампания
Последният петък от септември - като първия от август
Лена Бориславова: Това не е нормално!
Цирк в парламента: Депутатите останаха на тъмно и запяха национал...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).