21 години затвор за двама бивши депутати от ДПС заради далавери

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
13:32 / 08.07.2013
3469
Софийски градски съд постанови общо 21 години затвор за бившите депутати от ДПС в 41-то Народно събрание Митхат Табаков и Гюнай Сефер. Първият е осъден на 11 години затвор при първоначален строг режим, а вторият - на 10 години затвор.

Двамата бяха признати за виновни за това, че са получили неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.

Третата подсъдима по делото Росица Милчева също беше призната за виновна.

Злоупотребите на обвиняемите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 г.

Разследването срещу тях започна през октомври 2012-та, когато бяха поискани и имунитетите им. Митхат Табаков и Гюнай Сафер са обвинени в това, че за времето от 09.05.2005 г. до 27.05.2005 г. в гр. Дулово и в гр. София, в съучастие като извършители, са използвали документи с невярно съдържание - Протокол за установяване завършването и за заплащане на натурални видове строителни и монтажни работи към обект "Път ІV - с. Върбино" и Искане за плащане пред "Публични инвестиционни проекти" ЕАД - гр. София. По този начин Гюнай Сефер, като управляващ и представляващ "БУЛМЕКС" ЕООД - гр. Дулово, е получил без правно основание 90 609,16 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД, с намерение да ги присвои. Документната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай - престъпление по чл. 212, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр.ал. 1 НК.

Митхат Табаков и Гюнай Сафер са обвинени в това, че на 19.05.2005 г. в гр. Дулово, Митхат Табаков, като длъжностно лице - кмет на община Дулово, а Гюнай Сефер, като управител на фирма "БУЛМЕКС" ЕООД - гр. Дулово, в съучастие като извършители, са съставили официален документ с невярно съдържание, с цел да бъде използван този документ като доказателство. Документът е Констативен акт за установяване годността за приемане на строеж на "Път ІV - с. Върбино", в който удостоверили неверни обстоятелства и изявления: че след подробния преглед на строителната документация и оглед на строежа, неизпълнени и недобре извършени строително-монтажни работи не са установени и че строежът е изпълнен, съгласно одобрените инвестиционни проекти - престъпление по чл. 311, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Отделно от посочените престъпления, извършени от Митхат Табаков и Гюнай Сафер в съучастие, на Митхат Табаков е повдигнато и обвинение за престъпление по чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 НК.


Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
Брутална катастрофа на столичен булевард, шофьорът лежи на пътя
Хампарцумян: Политическият дебат в България е на примитивното нив...
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Бойко Борисов ще води листата на ГЕРБ в Пловдив
Заснеха торнадо по Черноморието
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).