ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
27 години от кулминацията на Жан-Виденовата зима
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:16 / 10.01.2024Коментари (1)1522
©
Преди 27 години започват протести, предизвикани от резкия скок на инфлацията. В нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г. протестите ескалират и граждани щурмуват парламента. Протестиращите искат да предотвратят съставянето на ново правителство на БСП, след като парламентът приема оставката на министър-председателя Жан Виденов на 28 декември 1996 г. и по конституция БСП има право на нов опит за съставяне на правителство.

В 37-ото Народно събрание се провежда извънредно заседание за приемане на "Декларация за спасение на България", внесена в парламента на 19 декември 1996 г. от СДС. Парламентарната група на Демократичната левица отменя пет от шестте текста в декларацията на СДС и ги заменя със свои предложения. СДС настоява тя да се гласува изцяло, или да се приеме, или да се отхвърли. Демократичната левица, която има мнозинство, започва да гласува променената декларация абзац по абзац. Депутатите на СДС напускат парламента и се присъединяват към протестиращите пред сградата.

Председателят на СДС Иван Костов обявява пред храм-паметника "Св. Александър Невски" национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение до постигането на искането за предсрочни парламентарни избори. Сградата на парламента е нападната и окупирана от протестиращите, които около 4.00 ч. на 11 януари са разпръснати от полиция, спецчасти и вътрешни войски, а блокираните в сградата на парламента депутати са изведени.

Ето как изглеждат събитията в тази нощ през архивите на емисията "Вътрешна информация" на БТА:

София, 10 януари 1997 /БТА/   Опозицията обявява национална политическа стачка и  призовава към гражданско неподчинение до постигането на предсрочни парламентарни избори. Това съобщи лидерът на СДС  Иван Костов на прерасналия в митинг многохиляден протест пред парламента.

Митингът започна точно в 22 часа и 10 минути, когато лидерите на опозицията напуснаха Народното събрание и заеха места на трибуната пред храм-паметника "Св.  Александър Невски".

Какво стана днес? - запита Иван Костов от трибуната. Днес ние предложихме да бъде гласувана декларация за спасение на България, която по наше дълбоко убеждение е единственото спасение от тази страшна катастрофа, в която се намираме ние и нашата страна. Това беше една добра воля и никой не може да отрече това, каза г-н Костов. 

В 9 часа започнаха едни дебати, по-скоро разкатавания на времето с цел ПГДЛ да отмени пет от шестте текста на нашата декларация и да ги замени с други. Те искаха да представят това нещо като национално съгласие. Оставаше само текстът, че сме съгласни да се въведе валутен борд. Ние настояхме те да гласуват нашата декларация изцяло. Или да я приемат, или да я отхвърлят. Те обаче със силата на мнозинството настояха и започнаха да гласуват текст по текст абзаците на собствената си декларация. С това нещо ние не се съгласихме и излязохме от залата, като ви призовахме да ни подкрепите.

Стражи на демокрацията и на свободата, борци за последните  остатъци надежда, които има нашата страна, нарече Иван Костов хилядите привърженици на СДС и на останалите опозиционни сили пред Народното събрание, като им благодари за подкрепата.

Предложихме на ПГДЛ да се насрочи извънредно заседание, на което да се гласува нашата декларация за национално спасение. Предложихме им и друго - да си отидат.  Те обаче не пожелаха нито едното, нито другото. След това при нас дойде избраният президент на България Петър Стоянов с едно добро желание - да накара БСП и нейната ПГ да приеме това, което те вътре в парламентарната зала не отричат - едно просто обстоятелство, че отиваме на предсрочни  парламентарни избори.

Тогава Петър Стоянов излезе пред вас да ви предложи това - депутатите от БСП да напуснат парламента. Вие не го приехте, заяви г-н Костов пред множеството. В този момент несъгласувано с никого, по тяхно желание започна прегрупиране на бронираните джипки с цел да изведат народните представители от БСП извън парламента. Органите на реда се опитаха да се прегрупират срещу вас откъм задния вход на парламента. Бяха раздигани загражденията, но вместо те да отворят път, вие влязохте навътре. Ние считаме, че това беше една абсолютно несръчна провокация срещу дотогава съвсем мирно протестиращите отвън хора. Това накара ПГДЛ да приеме идеята за извънредно заседание. Тогава те започнаха отново да шикалкавят.

Решиха да печелят време, за да се изчерпи вашето недоволство. Решиха да хвърлят подкрепления срещу вашия протест. Независимо от тяхното  печелене на време вашият протест ги накара да започнат заседание. Ние отново им предложихме да се насрочи ново заседание, на което да се гласува нашата декларация.

Насилието, което ние ви предупреждавахме да не се допуска, вече в стълкновението стана факт. Тогава въпреки всичко те гласуваха да не се насрочва извънредно заседание. След новите атаки ние предложихме на ПГДЛ да направи едностранна декларация, че е съгласна да се насрочат предсрочни избори. Ако не искат - да се насрочи още едно извънредно заседание, на което да се гласува или не нашата декларация.

Ние решихме да бъдем гаранти на парламента и му дадем възможност да изпита нашия протест. Да се стигне до съгласие по декларацията. Ние сме тук пред вас, за да обявим общата воля на Обединените демократични сили. Повече в този парламент не може да има никакво съгласие. Ние напускаме този парламент. И едновременно с това го напускаме физически, защото считаме, че рискът за вас навън е по-голям, отколкото за тези, които са вътре.

Решени сме да организираме национална политическа стачка и да ви призовем към гражданско неподчинение. Едновременно с това ние гарантираме пред вас, че органите по сигурността няма да използват сила. Защото след 22 часа те имат едно формално основание да го направят. Ние сме тук като ваши гаранти, завърши лидерът на СДС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 10.01.2024 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футболно първенство за ветерани
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: