3 години след токов удар ще можем да си търсим парите от Енергото?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:06 / 22.08.2013
1315
Три години, вместо досегашните три дни след токовия удар, ще можем да си търсим парите от Енергото за изгорелите уреди. Това предвижда една от промените в Закона за енергетиката, които бяха представени вчера от зам.-шефа на енергийната комисия в НС Явор Куюмджиев на кръгла маса за мерки срещу монополите. Освен това, ако повече от 10 дни в рамките на един месец Енергото ни е доставяло ток с ниско напрежение, или пък го е прекъсвало често, ще имаме право да не плащаме сметката, предвиждат още готвените промени. В случай че Енергото продължи да доставя некачествен ток, може да се стигне и до отнемане на лиценза му.

Правото да не се плаща сметката остава и в случай че тя е с 30% по-висока от обичайната сметка за този месец на годината. Неплащането остава без санкции, докато ЕРП-то не докаже, че това е реалната сметка, обясни Куюмджиев.

Място в промените е намерила и забраната за Енергото да иска пари за повторно включване на тока. Освен това с новите текстове то ще бъде задължено да го пуска до 8 часа след издължаването. Този срок може да бъде съкратен на 4 часа. При спиране пък ще трябва да ни уведомява със есемес или мейл. За сметка на ЕРП-тата ще е и всяка проверка на електромера по искане на клиентите.

Същите законови текстове са предложени и за защита на клиентите на газоразпределителните дружества.

От потребителските организации приветстваха предложенията. Чуха се предложения спирането на тока занапред да става само при системно неплащане на тока от клиентите. От ДКЕВР и икономическото министерство обаче изразиха резерви относно 3-годишния срок за предявяване на щети от некачествен ток. Те допускат и че може някой да иска проверка на електромера всеки месец.

Поправките в закона ще бъдат внесени в НС идната седмица, съобщи още Явор Куюмджиев.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Брутална катастрофа на столичен булевард, шофьорът лежи на пътя
Хампарцумян: Политическият дебат в България е на примитивното нив...
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Бойко Борисов ще води листата на ГЕРБ в Пловдив
Заснеха торнадо по Черноморието
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).