ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
33 млн. евро предоставя на страната ни Европейската комисия за трансгранично сътрудничество с Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора и Македония
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 10.05.2005Коментари (0)980
©
Министърът на финансите Милен Велчев и ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас подписаха Финансовите меморандуми между България и Европейската комисия по Програма ФАР за трансгранично сътрудничество - Програма “Добросъседство” с Гърция, с Румъния, с Македония и със Сърбия и Черна гора.
Общата стойност на 4-те финансови меморандума възлиза на 33 млн. евро. От тях 20 млн. евро с Гърция, 8 млн. евро с Румъния, 3 млн. евро със Сърбия и Черна гора и 2 млн. евро с Македония.
Нашите очаквания са тази помощ до доведе до още по-активно сътрудничество между България и нейните съседи. Сътрудничество, чиито параметри в последните години постоянно се разширява, каза след подписването министърът на финансите Милен Велчев.
Средствата, които ще бъдат предоставени с новите финансови меморандуми, ще бъдат използвани за реализиране на проекти, обобщени в следните приоритетни програмни области:
- Подобряване на транспортната инфраструктура;
- Опазване на околната среда;
- Развитие на културните, туристическите и човешките ресурси;
- Засилване на икономическата активност и трансграничните връзки на местно ниво чрез фондове за малки проекти “хора за хора”;
- Техническа помощ за разработване на програмни документи за бъдещо сътрудничество.
Ще бъдат подкрепени проекти за изграждане на пътна инфраструктура, за съвместно управление на трансгранични водни ресурси, за дейности по опазване на околната среда и устойчивото развитие на граничните райони, за дейности „хора за хора” в областта на социално-икономическото развитие (обучение и заетост, културен обмен, медийна подкрепа и т.н.), както и за сътрудничество между обществените институции на регионално/местно ниво. В рамките на финансовия меморандум за ТГС между България и Гърция се предвиждат 7 проекта. Ще бъде финансирано строителството на нов второкласен път II-80/E-85/ от Ново село до автомагистрала „Марица”, северозападно от Свиленград. Това е естествено продължение на новопостроеното четири лентово шосе от ГКПП Свиленград до Ново село. На по-късен етап се предвижда пътят да продължи в посока към пристанище Бургас, създавайки директна транспортна връзка с гръцкото пристанище в Александропулис. Чрез проекта „Хора за хора” ще бъде осигурена непряка подкрепа на малките и средни предприятия чрез подобряване на бизнес услугите, консултации и информация за потенциалните възможности за създаване на партньорства в българо-гръцкия граничен регион. Три проекта са насочени към опазване на околната среда, като два са за интегрирано използване на водите в речното корито на Места/Нестос и термоминералните води, акумулирани в геотермалната система на Ерма река-Илидза, а третият представлява грантова схема за насърчаване на дейности за опазване на околната среда и устойчивото развитие на граничните райони. Предвидена е грантова схема за развитие на културните, туристическите и човешките ресурси в трансграничния регион, която да подпомогне директно опазването на културното наследство и развитието на туризма в целевите райони, да стимулира съвместните дейности и възприемането на добрите практики и опит от гръцката страна и повиши нивото на заетост, чрез създаването на възможности за временна и постоянна работа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:
Празник е
08:02 / 02.10.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Първа лига, сезон 2024/2025
Шампионска лига сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: