36 лева и 40 стотинки: Най-голяма добавена стойност за един изработен час в България носи индустрията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:20 / 09.09.2024
2922
Все повече българи прибягват до бързи кредити, за да си купят стоки или услуги, а не за да финансират спешна нужда. Това показва анализа на икономистите Стоян Панчев и Стойне Василев, който представиха в студиото на "Денят започва в неделя". Така докато преди 7 години подобен тип кредити са използвани предимно за купуване на храна и лечение, сега бързи кредити се използват за финансиране на почивки, покупка на техника и други. Продължава да се разтваря и ножицата на неравенството.

Според статистиката на БНБ за първите шест месеца на годината, домакинствата са изтеглили бързи кредити в размер на 4,1 млрд. лева, което е с над 19 на сто повече в сравнение с миналата година.

Стоян Панчев, икономист: "Ако ползваме бързи кредити със сигурност ще ни трябват повече пари сега от преди три години Имали сме почти 30% увеличение на цените през този период на висока инфлация."

Стойне Василев, финансов консултант: "Един фактор, увеличението на кредитите също говори че ние сме по-големи оптимисти, очакваме по-високи доходи в бъдеще. Забелязвам че за разлика от преди седем-осем години когато се теглеха много бързи кредити до заплати. Когато нямахме възможност. Сега се теглят главно за потребителски цели."

Въпреки че заплатите, както и цените през последните години се увеличават с високи темпове, не с такива нараства създадената добавена стойност в икономиката. Според последните данни на НСИ, Брутният вътрешен продукт се увеличава реално с 0,6% за първото тримесечие на годината.

Работещите в икономиката са над 3 млн. и 500 хиляди души, като голяма част от тях са заети в сектора на услугите. Индустрията обаче е секторът, който носи по-голяма добавена стойност за един изработен час - 36 лева и 40 стотинки. За сравнение в селското стопанство добавената стойност за час е 6 лева и 60 стотинки. Продължава да се разтваря и ножицата на неравенството между бедни и богати.

Стоян Панчев, икономист: "Работещите българи стават по-богати, получават по-висок доход - от 2006 година досега сме получили почти 100% увеличение на реалния доход. Но това е фокусирано основно върху хората, които работят. Тези които са безработни, пенсионери изостават."

Според икономиста е логично страната ни освен да овладее инфлацията, за да приеме еврото да помисли и за доближаване на доходите на българите до тези на хората в еврозоната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).