36% от българите през 2020 г. с висше?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
12:21 / 10.10.2011
4609
36 на сто от българите през 2020 година могат да са с висше образование, заяви във Варна Сергей Игнатов. Според образователния министър обаче страната ни не може да достигне планирания европейския стандарт 40 процента от хората да са висшисти и да имат съответната квалификация заради демографския проблем.

"При толкова много университети, както си мислим, че имаме много студенти, всъщност се оказа, че не е точно така", коментира министър Игнатов. По думите му публичните разходи за предстоящите промени, ще бъдат за сметка на държавата.

Той припомни, че заради липсата на проектобюджет, все още не може да се каже с колко ще бъдат увеличени средствата за образование догодина. Министърът припомни още, че през тази година парите за образование бяха малко над 2,5 милиарда или около 3 на сто от брутния вътрешен продукт.

В момента от структурните фондове образователната система харчи всяка седмица по 400 000 лева, а от края на октомври, сумата ще нарасне до три милиона, каза още Игнатов.

Министърът бе гост във Варна на тържествата, по случай 50-годишният юбилей на Медицинския университет в морския град.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (20)
Още новини от Национални новини:
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
ЦИК опроверга твърдения за изборите
Удрят ни дъждове и гръмотевици
Експерт: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", мо...
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).