ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
4000 лева заплата и пак не достигат или как внасяме чужденци за най-вкусната професия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:48 / 18.09.2023Коментари (5)22560
©
Ресторантьори чакат по половин година, за да назначат готвачи от чужбина. Много собственици на заведения у нас са принудени да наемат кадри от други държави заради недостига на персонал в туристическия бранш у нас, съобщи шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Проблемът е в това, че процедурите са изключително тромави, алармираха ресторантьори. "Много трудно се работи в нашия сектор, чака се с месеци за работна ръка от чужбина, много е сложно. Искат да нямаш никакви дългове, дори и текущи задължения“, обясни Алибегов. Това означава, че дори само една неплатена сметка може да спъне наемането на персонал от друга страна, коментираха от заведение в центъра на София. Управител на ресторант в столицата сподели, че му се налага да търси кадри отвън и че само от началото на годината двама негови сервитьори са напуснали заради по-високи заплати в чужбина. В момента възнагражденията на готвачите у нас започват от 1500-2000 лв., като в някои заведения дават и до 4000 лв. В момента в кръчма в столичен квартал търсят да наемат служители за топла кухня с опит и дават 3900 лв. на месец.

Според Алибегов спънка пред бранша е не само дефицитът на кадри, а и недостатъчното средства, които се отпускат за реклама. За сектора той е в рамките на едва 6 млн. лв., докато другите държави имат десетки милиони евро, подчерта експертът. По думите му е било и голяма грешка да се изгонят руските туристи. Алибегов обясни, че те нямат нищо общо с войната и политиката, но фактът, че разпродават имотите си у нас и вече не идват на почивка тук, вреди сериозно на туризма ни. "Руснаците с имоти у нас идваха през май и си тръгваха през септември, харчейки парите си тук“, каза още Алибегов.

Все по-малко са те на морето и през септември, видя тези дни репортер на "Телеграф“ в Поморие. Все още надписите на плажа и табелите на заведенията са и на руски. В ресторантите на реномиран хотелски комплекс целият обслужващ персонал беше от Киргизстан. Правеше впечатление, че момичетата и момчетата поназнайваха и български освен руски и английски език и се справяха добре със задълженията си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Poohy78
премахни филтъра

0
 
 
Във всички сфери злоупотребата с човешките права е скандална,а държавата си спи,добре охранена и спокойна. Аз работя в търговията и графикът и възнаграждението ми въобще не са адекватни -25 дни-1200 лв. А как ви звучи 28дни в Спиди ,без право на платен отпуск и почивка, по 11 часа на ден за 1300лв. Нещо ,нищо не е наред!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: