© | Над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите, без обаче за момента да посочат конкретни имена.Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен.
От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът.
От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен.
Как да разпознаваме подобни продукти: по цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.
Масирани проверки на БАБХ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Националната агенция за приходите започнаха в мандрите преди две седмици.
Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред bTV, че в някои мандри има открити нарушения. Имената на нарушителите обаче ще бъдат обявени в края на месеца, след като приключи проверката.
От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че имат готовност да се самосезират и да започнат разследване след доклада на министерството.
Същевременно животновъди организират протест пред МЗХ в четвъртък.
Млекопроизводителите са недоволни от ниската изкупна цена на суровината, която е около 50-60 ст. за литър, и смятат, че сред млекопреработвателите вероятно има картел. |