600 младежи започват стаж по проект "Старт в администрацията"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:26 / 06.02.2013
2557
От 4 февруари се набират заявления на младежи до 29-годишна възраст със завършено висше образование по проект "Старт в администрацията", по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Желаещите могат да преминат стаж по притежаваната от тях специалност в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на здравеопазването (МЗ) или второстепенните разпоредители с бюджетни кредити (ВРБК) към министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването, съобщиха от Областния информационен център - Пловдив. 

Заявленията се приемат в бюрата по труда в цялата страна до 15.02.2013 г. включително.

Проектът "Старт в администрацията" е по процедурата "Подкрепа за институционалното изграждане на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването" и има за цел да повиши ефективността в работата на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването, чрез подкрепа на мерките за тяхното институционално изграждане. 

От ОИЦ - Пловдив уточниха, че в проекта е предвидено да бъдат включени 600 стажанти, като на този първи етап са заявени 266 работни места. 

На стажантите се осигурява месечно възнаграждение в размер на 400 лв., както и дължимите доплащания за сметка на работодателя, съгласно националното законодателство. Общият размер на бюджета по проекта е близо 3 000 000 лв., като Европейският социален фонд осигурява 85% от финансирането, а останалите 15% са национално съфинансиране. Периодът на изпълнението е 28 месеца - от 4.07.2012 г. до 31.10. 2014 г.

В проекта могат да се включат безработни младежи до 29-годишна възраст от групите в неравностойно положение на пазара на труда, със завършено висше образование за 9-месечен стаж. 

Стажантите могат да бъдат наети само в дирекции от специализираната администрация в посочените ведомства, в т.ч. и в техни териториални звена, с изключение на дирекциите, имащи отговорности по управление на средствата от Европейския съюз. Не е допустимо наемането на стажанти в звената от общата администрация, казаха от ОИЦ - Пловдив. 

Приоритетно ще се включват безработни младежи с трайни увреждания, безработни младежи от социални заведения, завършили висшето си образованието, безработни лица - самотни родители (осиновители), родители (осиновители) на дете до 3-годишна възраст; безработни младежи от уязвими малцинствени групи.

Стажантите ще бъдат пряко ангажирани в дейности, насочени към разработването, въвеждането и прилагането на съответните политики и нови практики, както и в изпълнението на инициативи за институционално изграждане.

Стажантите не могат да бъдат включвани в дейности, присъщи на експертните длъжности със спомагателни функции и на техническите длъжности. 

Изискванията за включване в стажуване са съобразени с изискванията за заемане на длъжност "младши експерт" в държавната администрация, а именно минимално образователна степен "професионален бакалавър" и без изискване за минимален трудов стаж/ професионален опит.

Младежите, кандидати за стажуване по проекта, трябва да подадат:

- образец на заявление за участие в проекта;
- образец на декларация;
- автобиография, разработена по Европас формат.
ОИЦ - Пловдив информира, че списъкът с работните места по проекта, процедурата за кандидатстване, критериите за подбор на кандидатите и пълният комплект документи за кандидатстване е публикуван на интернет-страницата на Агенцията по заетостта на адреси: Адрес 1 и Адрес 2.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Отиде си голям български художник
Чуждестранен инвеститор се изтегля от България, стотици остават б...
Мирослав Ненков: На 27 октомври искам да видя как лъвовете излиза...
Цената на кравето масло се вдига
Сиромахов: Плача! Тя бременна в осмия месец, па се хвали, че каза...
Заради високосната година посрещаме астрономическата есен по-рано...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).