ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
604 стъпала водят до върха в Родопите, от който се вижда Бяло море
Автор: Данислава Вълкова 09:32 / 28.07.2024Коментари (0)17140
604 стъпала водят до върха, който носи името “Свобода", информира Plovdiv24.bg. Намира се в Средните Родопи, а близо двете хиляди метра се изкачват без особена трудност. Дори и за тези, които се изморяват има беседки, където могат да поседнат и да си починат по-скоро от жегата през лятото, отколкото от пътя.

Изкачването отнема максимум 30 минути много бавно ходене. Има и туристически маршрут до върха, който е от село Давидково. Започва по чакълестия път в края на селото в северна посока преминава през махала Превала и се стига до равнинната местност "Бъза“, над местността "Честока“ широкият път свършва и се поема на северозапад по билото през гората, стига се до хижа "Свобода“ и от там по алеята със стъпала.

По пътя към върха има място, където е изградена най-голямата чешма - там според преданието хората оставят дрехи, за да оставят злото и болестите, които ги сполетяват. Гледката на раздърпани вече парцали и маски от ковид периода не е от най-приятните, но хората вярват в лечебната сила на мястото. Това е и причината да не се премахват и чистят

На самия връх наистина може да се види колко са величествени Родопите, колко далеч се простират, а при хубаво и ясно време, местните твърдят, че виждат Бяло море. Гледката е наистина спираща дъха и уникално красива.

Там горе, на самия връх, мястото е силно енергийно - и млади, и стари, и християни, и мюсюлмани идват за здраве, за да се пречистят от лошото, за да усетят чистия въздух.

Според преданията на върха се намират гробът на Момчил войвода – защитник на родопчаните от османските поробители, както и гробът на Енихан баба, турски военачалник, светец, ислямски проповедник и лечител. Енихан баба нахлул заедно с двамата си братя в Родопите и разрушил няколко села. Момчил войвода се изправил срещу тях в битка заедно с няколко родопчани. Тримата братя били обезглавени на близкия връх, а главите им се търкулнали към дерето.

Има данни, че на връх Свобода се намира тракийско светилище от XI-VII век пр. Хр., което е сочено за най-голямото светилище на Дионисий.

Затова има издигната паметна плоча на Момчил Войвода, а близо до нея - тюрбе със символичен гроб на Енихан баба, където хората оставят различни дарове.

В подножието на върха, откъдето тръгва и пътят за нагоре, се намира хижата, до която се стига по живописен асфалтиран път, който минава през 54 чешми, построени от местните. В края му има и широк паркинг и големите зелени поляни. Наблизо има и беседки, където хора от близките села в околията всяка събота и неделя правят курбани за здраве. На 7 юли от жителите на село Давидково бяха заклани 33 оцве и две телета, побрани в 9 казана, а лично кметицата на селото помагаше в приготовленията.

Така от векове се спазва традицията родопчани - българите християни и българите мюсюлмани да организират курбан и да съжителстват заедно в мир и спокойствие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: