
ЗАРЕЖДАНЕ...
70% от свинското месо на пазара у нас - внос | ||||||
| ||||||
До 4-4,50 лв./кг пада цената на вратната пържола в магазините и затова подозираме, че това месо е обработено с хранителни добавки", съобщи Добрин Папазов, председател на Асоциацията на на свиневъдите в България. По думите му продуктите се инжектират с разтвори, които повишават теглото и реално потребителите плащат за вода, а не за месо. За да спрат злоупотребите на пазара, от Съюза на свиневъдите предлагат да се въведат промени в Закона за храните, съгласно които "подсилените" меса да бъдат на отделен щанд с маркировка, че съдържат добавки. Производителите си обясняват причината за дъмпинговия внос със свръхпроизводството на земеделски стоки в Европа, както и с руското ембарго, което затвори един огромен пазар. Същият проблем съществува и с предлагането на пилешко. По данни на Съюза на птицевъдите, през 2015 г. в България са внесени над 100 000 тона, толкова е и родното производство. "Вносните меса се продават на много по-ниски цени от родните и това подбива вътрешния пазар", коментира пред вестника депутатът от БДЦ Чавдар Пейчев, който е подал сигнал до земеделския министър Десислава Танева. "В страната ни се внасят пилета от Румъния, които се продават по чуждите кланици на цена на 0,95-1,05 евро. В България след транспортните разходи и надценката на търговеца килограм пиле на едро се търгува за 2,15-2,20 лв. без ДДС. Така излиза, че възможно най-ниската себестойност на произведено пилешко месо в България е 2,50 лв., т.е. с 50 ст. по-висока от продажната цена на кланиците в други държави членки на ЕС като Полша и Румъния", коментира Пейчев. Птицевъди от Северозападна България обявиха пред "Труд", че най-ниската себестойност за пилешко, произведено у нас, на изхода на кланицата не може да е под 2,61 лв./кг без ДДС. Пейчев е категоричен, че трябва спешно да се провери дали в месото от този дъмпингов внос не се слагат добавки и води над регламентираните, за де се удължи срокът му на годност. Той напомни, че срокът на годност на охладеното пилешко е 8 дни, като 6 дни са нужни само за транспортирането му до България. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg