ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
90 на сто от цацата, която улавят българските рибари в Черно море, се изнася в чужбина | ||||||
| ||||||
"Черноморските видове риба са много ценни, защото биохимията на морето е по-особена, то е по-сладко. Затова и вкусовите качества на нашите риби са по-добри. Освен морска риба изнасяме активно охладена и замразена пъстърва в цяла Европа“, каза д-р Господинов. От думите му стана ясно, че износът на рапани за страни като Китай, Южна Корея и Япония, запазва стабилните си ни. От "Асоциацията на производителите на рибни продукти" обаче отчетоха, че рапаните в Черно море стават все по-дребни. "Това сочат нашите изследвания. Наблюденията на науката все още не са категорични. Нашето мнение е, че уловът намали количеството на рапаните. От друга страна свръхпопулацията на вида унищожи в някаква степен необходимата му хранителна среда. В момента внасяме рапани от Румъния. Наши предприятия също оперират там, а български кораби плават под румънски флаг. Ловим рапани там, защото имаме сключени договори за износ към азиатски страни, които трябва да изпълним", посочи Господинов. По думите му, рапанът предпочита топли води, а към момента условията са изключително подходящи за улова му, а предприятията, преработващи рапани, у нас са осем. Пасажите навлизат все по-навътре в морето заради високите температури Високите температури през това лято тласкат рибните пасажи все по-навътре в морето, където водата е по-хладна, каза още изпълнителният директор на АПРП. "Рибата се крие, основно цацата и хамсията. Като всеки жив организъм и тя търси по-нормални температури. Затова се налага рибарите да влизат в морето по-рано сутрин, когато е по-хладно. Това обаче са моментни ситуации. Ако завали дъжд веднага ще се появят северните течения, които ще “обърнат водата“, както казват рибарите. Рибата е по-навътре в морето, факт е, но това не се случва за първи път", допълни още д-р Господинов. В момента в Черно море се ловят основно калкан, попчета, миди и рапани. Преработвателите на рибни продукти в Бургаско обаче не разчитат единствено на тези видове. През последните години у нас все повече се внасят екзотичните за страната ни октоподи, калмари и сепии. "Внасяме и скариди, тъй като знаете, че у нас няма от едрите, които сме свикнали да виждаме в магазините. Суши пазарът също се развива много интензивно в България, което също налага увеличаване на вноса. През годините българските фирми се наложиха като много добри преработватели, затова и внасят суровини от чужбина - океански и атлантически риби, дори скумрия", каза още д-р Йордан Господинов |
Още по темата: | общо новини по темата: 1075 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/180 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Съпругата на Гунди: Разделихме се заради рутина, исках свобода
09:04 / 11.11.2024
Голям град в Южна България осъмна с първи сняг за сезона
08:33 / 11.11.2024
Стотици блокирани на "Петрохан" заради сняг!
20:03 / 10.11.2024
КЗП: Бъдете готови за големи опашки и сериозно чакане
14:02 / 11.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета