ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
АИКБ с изключително тежко предложение, горко им на пенсионерите, ако го приемат
Автор: Йоланда Пелова 22:19 / 10.10.2024Коментари (1)822
©
Декларацията на АИКБ срещу неконтролираното нарастване на бюджетните разходи и на бюджетния дефицит отразява дълбоката ни загриженост относно текущото състояние на публичните финанси на страната. Темпът, с който нараства бюджетният дефицит в последните месеци на годината, е дълбоко обезпокоителен, но още по-обезпокоително е допълнителното му нарастване в прогноза за публичните финанси за 2025 година на Министерство на финансите. Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му тези 12 млрд. лева прогнозен бюджетен дефицит се формират главно от некомпенсирани с приходи допълнителни разходи, които се предвижда да бъдат извършени в 2025 година: разходи за възнаграждения на персонала, зает в публичния сектор, разходи за социалноосигурителни и здравноосигурителни плащания, в това число и пенсии, на трето място разходи за издръжка.

Според АИКБ темпът на растеж за последните две години на възнаграждения и пенсии е изключително бърз, и макар че те не са високи, предложението на асоциацията е 20-процентно съкращение в публичния сектор и замразяване на пенсиите в рамките на една година.

"Съзнаваме, че това е изключително тежка мярка и няма да бъде приета от обществото, но смятаме, че тези два разхода – за възнаграждения и за пенсии, са се увеличили предварително прекалено много, така че могат да бъдат задържани на текущите нива в продължение на една година, така че да не формираме такъв голям бюджетен дефицит,“ каза той и добави, че очакванията са през 2025 година икономиката на България да нарасне, което ще доведе до по-голям БВП и повече приходи – "тогава ще можем да пристъпим отново към индексиране на тези разходи,“ смята той.

Тези мерки според него ще помогнат и за влизането на България в Еврозоната, тъй като има конкретен критерий, който касае устойчивост на публичните финанси и трябва задължително бюджетният дефицит да е в рамките на 3%. "Смятам, че през 2024 година ще се справим с този формален критерий и ще задържим бюджетния дефицит в рамките на тези 3%, въпреки че отново това ще се случи за сметка на инвестиционните разходи, които няма да бъдат реализирани, което пък е кражба от бъдещето на икономиката,“ допълни той.   

Добрин Иванов допълни също, че другото обезпокоително нещо е, че по данни на НСИ бизнес средата в България се влошава, като се наблюдава и спад в индустриалното производство в последните 19 месеца. "Това е един допълнителен аргумент да настояваме да се вземат мерите по отношение на разходната част на бюджета, не толкова по отношение на приходната, тъй като едно увеличение на данъчните ставки допълнително би влошило икономическата среда и бизнес средата и би възпрепятствало икономическия растеж и намалило конкурентоспособността на българската икономика.“


Още по темата: общо новини по темата: 13
07.10.2024 Експерт: Очаква се между 8 и 9% увеличение на пенсиите догодина
07.10.2024 Финансов журналист: Положението е тежко! Може да се докараме до ликвидна
криза
07.10.2024 Експерт: Целият държавен бюджет е пробит като швейцарско сирене
06.10.2024 Социалният министър каза за увеличението на пенсиите през 2025 г.
05.10.2024 Финансов експерт: Бюджетът на страната е тотално сгрешен
04.10.2024 Финансовият министър даде информация за Бюджет 2025 година
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
На АИКБ ще кажа: първо да говорим за данъците, тогава всичко останало. По бул. Хр. Ботев между Сточна гара и ВСИ, от дясната страна, има ЧЕТИРИ игрални зали. Тово овори само за едно - хазартът не плаща данъци. Щом членовете на АИКБ имат пари за яхти, самолети, Майбаси и други подобни возила, значи данъците им са ниски. Първо да напълнят хазната, тогава да гледат пенсиите. Аман от чорбадии...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: