Администрацията в България - с пренебрежение към обикновените хора

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:26 / 04.09.2012
2943
Най-тежкият бич остава пренебрежението, което има администрацията към обикновения гражданин, заяви по БНТ омбудсманът Константин Пенчев.

"Ние съществуваме, за да правим живота на хората по-добър, ние сме на надница на народа, заяви той. Омбудсманът уточни, че продължават да постъпват оплаквания от граждани за лошо отношение на институциите към тях.

Основното задължение на администрацията е да бъде съчувствена, даже ако не можеш да помогнеш, трябва да изслушаш гражданина, да покажеш съпричастност към неговия проблем", коментира общественият защитник.

По думите му хората с увреждания и децата са най-уязвимите групи. 

"Към тях имаме огромни задължения. Ние ратифицирахме Конвенция, която показва какви са правата на хората с увреждания, и трябва да ги спазваме", припомни омбудсманът. Той смята, че трябва много да работим за достъпна среда. Има болници, където ТЕЛК се намира на последните етажи.

По отношение на полицейското насилие Пенчев заяви, че "омбудсманът е окото на гражданина". Помагам при сигнали, искам да се изяснят нещата, но съм далеч от мисълта, че мога да променя системата", добави той.

Проверяваме затвори, домове за деца и за хора с увреждания, психиатрии, каза Пенчев. Правим доклади, които изпращаме на съответното ведомство. Констатациите не са еднозначни. Има места с много лоши битови условия /клиниката в Курило/, и други където са много добри /клиника в Пазарджик/, посочи той.

За съжаление ведомствата, на които омбудсманът показва грешките, са... неблагодарни, заключи той. "Трябва да вървим напред, не можем да нарушаваме човешките права", категоричен е Пенчев.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Утре сутринта - студ, после - плаж
Пенсионираме се по-късно, но стажът намалява
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Есен ли? Нищо подобно не се задава на хоризонта!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).