Акцията на ГДБОП и Европол в София, има арестувани

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
16:15
984
Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност десет обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с користна цел (чл. 321, ал. 3 НК) след съвместна акция с Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ на МВР (ГДБОП) и при координация и взаимодействие с Европол.

Досъдебното производство е образувано с постановление на наблюдаващия прокурор в СГП от 18.04.2024 г. по данни, постъпили от ГДБОП. Разследването е възложено на разследващ полицай от ГДБОП, наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания за провеждането му и е извършено от ГДБОП под ръководство и надзор на СГП.

При съвместната акция, проведена на 19.09.2024 г., са били извършени претърсвания и изземвания на множество адреси, моторни превозни средства и обиски на лица на територията на гр. София. Действията са проведени след разрешение от Софийски градски съд (СГС), дадено по искане на СГП.

Събраните доказателства наблюдаващият прокурор в СГП е оценил като достатъчни за наличието на обосновано предположение по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК. Девет от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност като участници в организираната престъпна група, а един от обвиняемите – като ръководител. Според обвинението групата е действала от месец март 2023 г. до 19.09.2024 г. на територията на гр. София и е създадена с користна цел - извличане на печалба от трафик на мигранти, при който България е била транзитна държава.

Спрямо всички обвиняеми СГП е постановила задържането им за срок до 72 часа. За осем от тях предстои на 21.09.2024 г. наблюдаващият прокурор да внесе в СГС искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража. Останалите двама обвиняеми се издирват. Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Собственикът на българската фирма, замесена във взривяващите се п...
На адрес са регистрирани около 200 фирми, сред които е и тази, ко...
За това българско богатство плащат по 15 хил. долара за килограм
Шефът на ДАНС: Името на България по никакъв начин не може да бъде...
Важно съобщение от наша банка
Вдигат осигурителния доход – кой печели и кой губи от това


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).