Акцизът върху пукницата на път да скара коалицията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:25 / 09.01.2007
1653
Пореден разнобой разтресе управляващата коалиция. Този път депутати от мнозинството изказаха противоречиви мнения относно облагането на домашната ракия, произведена в селските казани. Според Закона за акцизите, който влезе в сила от началото на тази година, 30 литра 40-градусова домашнярка на семейство ще се облага с 2.20 лева на литър /това количество през миналата година беше безакцизно/, а количество над това - с 4.40 лв. на литър. След като опозиционния депутат Яне Янев разгласи, че ще внесе в парламента поправка на закона, според която въвеждането на акциза се отлага до 2009 година, колегата му от БСП Петър Кънев коментира пред агенция "Фокус", че предоговаряне на налога е възможно. Според Кънев "има възможност да бъде намален акцизът за домашната ракия. Това е едно споразумение отпреди три години, парафирано е и ние сме длъжни от първи януари да го спазваме, но има възможност да се предоговори с Европейския съюз", обясни Кънев.

В същото време друг представител на управляващите - депутатът от ДПС, който е и шеф на икономическата комисия в парламента, Димитър Цонев категорично заяви, че не може да се мърда от облагането на домашната ракия, тъй като ЕС ни го налага.

По повод очакваните протести в страната срещу налога за домашнярката Цонев заяви, че дори и да има брожения, нищо не може да се направи.
България е договорила въвеждането на този налог още преди три години. Информацията е на вестник "Монитор".

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Почина голям преводач, редактор и полиглот
Ето какви са средните заплати в "Български пощи"
Започва предизборната кампания
Последният петък от септември - като първия от август
Лена Бориславова: Това не е нормално!
Цирк в парламента: Депутатите останаха на тъмно и запяха национал...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).