ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ако индиец работи в супермаркет в България ще взима - 600 долара, в родината на същата позиция - 100
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:06 / 13.06.2024Коментари (13)85112
© Bloomberg
В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около 100 долара, докато в България на същата позиция те ще получават около 600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy по Bloomberg TV Bulgaria. 

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си.

Когато кадрите дойдат в България те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много яко , гастербайтери в Бг . Навярно сме страна с голЕм жизнен стандарт ?! Като им знам барчедите от Столипиново как кандисват на скромни пари , че как пък може да ги накараш да работят - леле мале , смех в залата !
0
 
 
Проблема,не е в липсата на кадри! Проблема е,че на работодалите, не им се дават пари,а на работниците,не им се работи за 800-900 лв на 2или3 смени... Горките работодатели си мислят,че ако взимат чуждестранна работна ръка ще им е по-ефтино... Инъче няма кадри....
+1
 
 
1000 лв. е заплатата. Сложете сега, че трябва да се плащат осигуровки на тези пари, после трябва да им се намерят и къде да спят и т.н. и няма да излезне масрафа само с 600 долара разход. Като си говорят някои частници и чак си вярват. Тез индийци нали трябва да ядат нещо с тез 1000 лв., само 2 пъти като влезнат в нашите кожодерски, чужди вериги от магазини със спекулативно високи цени да си купят храна и на 2-рия ден ще се приберат в Индия.
+2
 
 
600 долара са 1000 лева. Тоест дойчовците от Кауфланд и Лидл не искат да плащат повече. Не че няма хора ама вече няма шматки, които да се съгласяват дойчовците да ги яздят на по 3 смени за жълти стотинки!
0
 
 
В Германия и Франция ще взимат 2000....защо да идват за 600...
+3
 
 
Имаме си достатъчно индийци тук,че да правим допълнителен внос на нови.
+5
 
 
Пловдив е пълен с индийци, цели квартали има с тях. Защо не ги наемате тях? Какъв ви е проблема, та ще карате нови? Оползотворете първо местните, много от тях ще работят с удоволствие за 600 долара на месец. И не, не го казвам за да се подигравам!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
Софка заминава
15:22 / 21.09.2024
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: