ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ако искате да познаете качественото сирене, трябва да търсите тези 2 белега | ||||||
| ||||||
Търсейки евтини и достъпни продукти, които са по джоба им, потребителите всъщност масово купуват нискокачествени стоки или имитиращи продукти, които не носят ползи за здравето. Подобна е и ситуацията, свързана с млечните продукти – мляко, сирене, кашкавал, които обикновено, ако са с ниска цена, са с лошо качество или потребителят не закупува евтино сирене, а скъпа вода с добавена палмова мазнина. Макар според новия закон имитиращите продукти да са отделени и обозначени, недоимъкът и недостигът на средства принуждават част от потребителите да избират и купуват именно тях, което всъщност означава да се лишат от консумацията на млечни продукти, тъй като имитиращите съдържат всичко друго освен ценни съставки и мляко. Извън обозначените имитиращи продукт, сред тези, които са произведени от мляко, как потребителите могат да разберат кое е качественото сирене сред десетките на щанда? Според разпространеното мнение на Асоциацията на активните потребители високата цена не е винаги 100% гаранция за качество, но сред скъпите сирена много по-рядко може да попаднете на нискокачествено. Ако обаче изпитвате недостиг на финансови средства и не може да си позволите най-скъпото сирене от щанда, как може да познаете качественото сирене от средния клас и цена? То има няколко съществени белега, с които ще ви запознаем сега. Качественото сирене може да познаете по тези 2 белега: Зрялост За да е с отлична хранителна стойност сиренето, то следва да е зряло. Саламуреното сирене е зряло и при него пастьоризацията на млякото става при 70 градуса, докато ако същата се извърши при 80-85 градуса, сиренето може да замине незабавно за пазара, а не да са му нужни около 45 до 60 дни за узряване. Скъсяването на процеса пести време и средства на производителите, следователно прави цената на сиреното по-ниска, но отнема и от качеството му. Този метод за производство на сирене изисква и по-малко мляко, което също позволява постигането на по-ниска цена. Всичко това обаче е за сметка на качеството. Протеините и мазнините при бързозреещите продукти не са разградени и не са така лесно усвоими, част от полезните вещества също са си заминали в процеса на производството като например калцият, поради което често се добавя допълнително при този вид сирена, тъй като естественият е почти изцяло разграден по време на производството. Водно съдържание и цвят Едва ли има нужда да го казваме, но все пак – колкото по-водно е дадено сирене, толкова с по-ниско качество е то. Искаме да сложим на трапезата си храна, а не вода, нали така? При бързозреещото сирене има възможност то да бъде по-воднисто, което означава, че реално плащате за вода, а не за сирене и това обяснява и по-ниската му цена. Ако премахнете водата и изчислите цената без нея, вероятно ще осъзнаете, че не сте спестили пари и сиренето с ниска цена, когато е обезводнено, е с цената на по-скъпите сирена. Това следва да рече, че често се оказва по-добрият избор за здравето и портфейла ви да консумирате по-малко количество, но по-качествено сирене, отколкото да хапвате щедро имитиращи продукти или сирене с големи количества вода. Може да се ориентирате за качеството и съдържанието по външния вид и цвета на сиренето. Ако синее, има добавени вещества и това не е вашето сирене. Специалистите съветват да търсите сирене с кремав цвят, защото това е нюансът на истинското и качественото сирене. Структурата на сиренето също може да ви ориентира за качеството и доколко това, което купувате, ще достави на тялото ви ценните вещества, които очаквате. И пак напомняме, по-добре по-малко, но качествено, отколкото да давате парите си на вятъра и реално да не консумирате сирене, предаде Zdrave.to. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
Aнонимен
на 13.06.2023 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
14:46 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5800) | 58% | |
Не (3208) | 32% | |
Не мога да преценя (947) | 10% |