Ако попаднете на това плашещо насекомо, не го хващайте – може да ви причини болезнено убождане

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:54 / 13.08.2024
5756
През топлите вечери в южните части на България може да попаднете на странно и дори плашещо насекомо. Това е голямата водоплавка (Lethocerus patruelis), единственият представител на водоплавките, който се среща в Европа.

За България се приема за прелетен вид, но срещите с него се увеличават всяка година. Един от първите екземпляри наблюдавани по Южното ни Черноморие, днес е част от експозицията на Природонаучния музей в Бургас (ул. "К. Фотинов“ 30). Възрастното насекомо достига до 80 мм дължина и това го прави най-голямото водно насекомо в българската фауна. При много от неговите родственици в тропиците мъжките се грижат за потомството. Женската снася яйцата си на гърба на мъжкия и той ги носи до излюпването им. Живее предимно в стоящи води и напада от засада. Това насекомо е хищник. С мощния си хобот убива и изсмуква своята плячка. В България основната му храна са едри водни насекоми, водни жаби и техните попови лъжички, тритони, както и малки рибки (каракуди, червеноперки, уклей и др.). Въпреки страшния си вид в Югоизточна Азия неговите родственици се използват за храна oт човека.

Ако го откриете, наблюдавайте внимателно, но не го хващайте с гола ръка – може да ви причини болезнено убождане.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Десета годишна конференция на тема пътна безопасност "Визия 0" - ...
Доц. Ангел Кунчев алармира
Палавник си поръча две компаньонки вкъщи, работата стигна до поли...
Източногерманец: Опитахме да избягаме през България, но ахтополск...
Банките ни готвят нова секира
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).