Ако средният ипотечен кредит, който се тегли, е 250 000 лева, за 30 години вноската би се променила с около 150-180 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:35 / 20.03.2024
62423
Очакването за влизане в еврозоната ще движи пазара на недвижими имоти, каза в интервю за БТА Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ).

По думите й, когато той е добре и се развива, това е положително за цялата икономическа обстановка. "Тенденцията и очакванията са цените на жилищата да се задържат или повишат, както и наемите. От друга страна вероятно ще се повиши търсенето извън България от чужденци", коментира в интервю за БТА Мария Петкова.

Според нея те показват, че кредитното посредничество в България продължава да бележи много голям растеж и печели все по-голямо доверие от клиентите, търсещи жилищни и потребителски кредити. 

Около 85 на сто е делът на ипотечните кредити от всички консултации, които членовете на асоциацията правят. 

След евродиректива Законът за кредитите за недвижими имоти на потребители регламентира у нас през 2016 г. условията и реда за регистрация на кредитните посредници и контрола върху тях. 

Така всички външни партньори на банки, които привличат клиенти, консултират ги и съдействат за теглене на кредити, трябва да се регистрират в Българската народна банка (БНБ).

Мария Петкова посочи, че именно този закон е дал тласък на дейността им чрез регламентацията, която въвежда.

Мария Петкова каза още, че е добре да се тегли кредит във валутата на доходите ни и посочи, че при изтеглените кредити в евро лихвите се повлияха от увеличението в Европа.

"Има фактори, които ни карат да мислим, че вероятно до края на годината лихвите малко ще се повишат и това по-скоро е свързано с рестрикции и изисквания на банките, свързани с рискови политики, но това потенциално увеличение като абсолютна стойност, като вноска по кредитите, едва ли ще се отрази сериозно", каза тя и даде пример: Ако средният ипотечен кредит, който се тегли, е 250 000 лева, за 30 години вноската би се променила с около 150-180 лева. 

Според статистиката на БНБ към 31.12.2023 г. в банковата система има почти 129 млрд. лв. депозити на домакинства и нефинансови предприятия. За последните пет години депозитите растат с по-голям темп, отколкото кредитите, които са 87 млрд. лв. Съотношението между общо кредити и депозити е 68 на сто за 2023 г. и е намаляло в сравнение с 2019 г., когато е било 71 на сто. На база тези показатели можем да кажем, че банковата система е стабилна и има устойчив ръст на кредитирането от гледна точка на ликвидност, посочват от асоциацията.

Според данните от 2022 г. България е сред страните с най-нисък дял на ипотечни кредити спрямо БВП в ЕС - 9,8 на сто. За сравнение - средно в ЕС и еврозоната задлъжнялостта е над 42 на сто. В България задлъжнялостта на глава от населението е 1662 евро, което е над 10 пъти по-малко в сравнение със средните за ЕС 18 433 евро. Домакинствата у нас поддържат едно от най-ниските съотношения заеми/активи в ЕС 14,7 на сто в сравнение със средните за еврозоната 26 на сто, посочват още от Асоциацията на кредитните посредници в България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).