Алибегов за подновяването на менюта: Няма лошо да информираме клиентите за имитиращи млечни продукти, но ще струва средства

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:54 / 19.09.2024
1472
Нови правила за имитиращите млечни продукти. Вече и в заведенията клиентите задължително ще бъдат уведомявани, ако има имитиращ млечен продукт вместо сирене. Това трябва бъде записано в менюто. В момента ресторантите трябва да дадат тази информация само ако клиентите попитат. Промените предстои да бъдат разписани в наредба.

Ричард Алибегов от "Българска асоциация на заведенията“ посочи, че към бранша не е имало покана за обсъждане на темата.

"Когато се изготвя закон за конкретен икономически отрасъл, трябва да бъдат поканени представители. Нямаме идея какво пише в новите правила и какво подбужда промените. Не виждам как можем да проверяваме за имитиращи продукти, законът е насочен към ресторантьорския сектор, а не към производители. Можем да поръчаме сирене, въпросът е какво ще дойде. Може да се описва в отделни листове към менюто кои храни съдържат имитиращи продукти, както вписваме и алергените. Няма нищо лошо в този вид продукти, законни са. Това обаче ще коства средства относно подновяването на менюта с новите допълнения“, обясни той пред телевизия NOVA NEWS.

И прогнозира дъжд от жалби към БАБХ.

От своя страна д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители" посочи, че проблемът е подвигнат още преди години.

"Не знам защо бяха набедени само имитиращите продукти, ставаме свидетели и на други измами. Водещите проблеми са преоводнените млечни продукти. Ако искаме наистина да информираме потребителите, нека да е за всичко. Търговците на едро трябва също да имат задължение да следят за имитиращи продукти. Освен това проблем са не само заведенията, а и ведомствените столове и училищата“, коментира той.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
ЦИК опроверга твърдения за изборите
Удрят ни дъждове и гръмотевици
Експерт: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", мо...
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).