Андрей Райчев: Когато правителството изпадне в криза и не става, изпълнителната власт минава в президента

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
17:31 / 27.08.2024
2533
Сделката между президента и новия стар служебен министър-председател доведе до създаването на служебното правителство и извади Българи от идиотската ситуация да стои пред "домовата книга“ и да се опита да я разширява. Това каза социологът Андрей Райчев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Просто беше глупаво да седим и да чакаме да минат някакви изключително сложни и дълги парламентарни процедури, и да изберем някой омбудсман, който да бъде назначен. Защото това беше другият вариант,“ обясни той.

По думите му новата редакция в Конституция е много несъвършена и президентът няма право да избира, но има право да не подпише указа за назначаване на ново служебно правителство. "Той няма право да реди кабинета, но фактически излиза, че има право, защото както поиска, така и стана с министър Калин Стоянов.“

Социологът напомни още, че правителство и президентът извършват различни дейности заедно, които са въпрос на договорка помежду им, на отстъпки и сделки, което е нормално и е предвидено от Конституцията. Това според Андрей Райчев е същността на стабилността на България. "Изпълнителната власт в България е разпределена между правителството и президента, най-често в правителството. Когато правителството изпадне в криза и не става, минава в президента. Това е устройството на Българската конституция.“

Според него в момента се наблюдава персонализация в политиката, и при липса на идеен възход в нея личностите излизат на преден план. "Ще има смяна на политическите поколения докато най-после дойдат някакви хора, които хората да не ги псуват по цял ден,“ подчерта той и допълни, че смяната на политическата система няма да доведе до усъвършенстване на парламентаризма, а до отказ от партии, еднолична власт и президентска република, което според него ще бъде пагубно за България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (222):
18.09.2024 Консултации за СИК ще се проведат в Община Пловдив
18.09.2024 Сиромахов: Огромна глупост е, че ИК позволява на кандидатите за депутати да се запишат в две листи
17.09.2024 Политолог: Наближаваме повратен момент, ще бъдем изправени пред два избора
17.09.2024 Борисов: Пловдив е "абсолютно задръстен" от автомобили
17.09.2024 БНБ: Хартията за машините за гласуване отговаря на изискванията
17.09.2024 Ето го водача на листата на "Възраждане" в Пловдив
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).