Ани Владимирова: За да пазя сърцето си здраво, му давам движение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:47 / 01.10.2023
1330
Статистика показва, че в България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания. Пред NOVA кардиологът д-р Светлин Цонев поясни, че това е световна тенденция. По думите му през последните години този факт е бил подценяван, считайки че женското сърце е по-здраво.

"Дължи се на самата еманципация и по-голямата натовареност на дамите. Според българска статистика жените в България, по последни данни, консумират наравно с мъжете алкохол, пушат повече от мъжкия пол. Стресът в ежедневието и в семейството е изключително голям. И той е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания", каза още специалистът.

Първите сигнали, които трябва да ни покажат, че е време да посетим лекар, кардиологът обясни така: "Преди тях, всеки един от нас трябва да си зададе въпроса дали в рода има хора, загинали в ранна възраст (40-50-60 години) от инфаркт или инсулт. Ако има такива, е добре да се обърнат към личния си лекар или кардиолог, дори преди да имат оплаквания", призова той.

Основните оплаквания, които могат да възникнат, са главоболие, стягане в гърдите, поява на задух и умора. "Това са белези от една хипертония – високо кръвно налягане, което е един от големите рискови фактори и един от тихите сърдечно-съдови убийци. Ако хората знаят, че имат висок холестерол – да го следят", апелира още кардиологът.

Психологията и сърцето

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечно-съдово заболяване. В същото време, над 80% от тези инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани. Затова и 27 популярни българки се включиха във фотоизложба с призив да пазим сърцето си.

"За да пазя сърцето си здраво, му давам движение. На второ място му давам чист въздух и красота. На трето място му давам вяра, надежда и любов с християнските ценности, в които вярвам", каза психологът Ани Владимирова.

Тя разкри, че когато при нея идват пациенти с тежки психологически проблеми, те имат много изявена психосоматика. "Оплакват се от сърцебиене, изпотяване, от повишена нервност. В такъв случай за нас е важно да разграничим симптомите", допълни Владимирова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).