Асен Василев: Стабилизирането на енергийната системата минава задължително през законодателни промени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:43 / 22.05.2013
2744
Стабилизирането на системата минава задължително през законодателни промени. Това заяви в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев при изслушването за състоянието на сектор енергетика.

"Всичко, което сме видели от миналото, отива в прокуратурата. Прерогативът на МИЕТ беше да види проблемите и да гледа да ги решава", каза Василев.

"Имаше вариант да помолим ДКЕВР да отложи ценовия период за септември и да прехвърлим отговорността на следващото правителство. Това щеше да е лесният подход. Ние заварихме тежко състояние на енергетиката и единственото решение беше да работим с всички хора в системата, независимо дали ни харесват или не", посочи министърът.

"В момента, в който махнем неефективностите и съобразим наредбите на МИЕТ и ДКЕВР с новите промени, ще започнем да вземаме тежките решения. Когато има свръхпроизводство някои мощности ще могат да произвеждат само, ако имат пазар извън страната, иначе ще трябва да спрат да действат", заяви министърът.

Той покани всички парламентарни групи на разговор за сектор енергетика. "При сегашната нормативна база всяка година има стотици милиони левове, които недостигат в сектор енергетика. Част от тях трябва да излязат от ВЕИ сектора, част от тях трябва да дойдат чрез нормативни промени", заяви Василев.

"Следващата крачка след овладяването на системата беше да говорим с хората от системата така че системата да стане стабилна и устойчива без цената да се плаща от гражданите", посочи той.

"Който и да е следващият министър, аз ще искам да прекарам с него няколко дни, за да стане пълно прехвърляне", каза още министърът на икономиката.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (235):
28.07.2022 Компенсациите за бизнеса за скъпия ток продължават
28.04.2020 След публикация в Plovdiv24.bg: Помогнаха на възрастната пловдивчанка
25.04.2020 Безпомощна жена от Пловдив шокирана от новата си сметка за ток
01.07.2016 Ето ги новите цени на тока и топлата вода за клиентите на EVN
01.07.2016 По-скъп ток за пловдивчани от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
Още новини от Национални новини:
Брутална катастрофа на столичен булевард, шофьорът лежи на пътя
Хампарцумян: Политическият дебат в България е на примитивното нив...
МВнР: България няма връзка с взривовете в Ливан и Сирия
Бойко Борисов ще води листата на ГЕРБ в Пловдив
Заснеха торнадо по Черноморието
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).