При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.
При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.
Олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини - зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла.
Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване. В тази връзка БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.
Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт.
Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са потенциално опасни. Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве.
Наркотичните вещества са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Олеамидът не фигурира като наркотично вещество.
Най-вероятната причина за подвеждащото твърдение за наркотично въздействие, е продиктувана от факта, че наподобява на други вещества, които са структурно опасни. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина.
В действащото законодателство за храните са заложени критерии и норми, отнасящи се за безопасността на храните, които са задължителни за производителите на храни. Това са показатели, свързани с микробиологичните, токсикологичните, микологичните и физико-химичните опасности, които по време на производствения процес фирмите са отговорни да следят и спазват с цел да гарантира безопасността на произведената храна.
Също така са определени и допустимите норми относно използването на разрешените добавки в храните, които са от значение за безопасността на храните.
При осъществяването на контролната си дейност в страната органите на БАБХ следят за спазването на горните нормативни изисквания. Във връзка с това Ви информираме, че приложеният към информацията предоставена от Асоциация "Активни потребители" Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.