ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БДЖ дава възможност на пътници да променят разписанието на влаковете
©
Проектът на График за движение на влаковете за 2025 г. ще бъде дискутиран с областните и общински администрации на 21, 22 и 23 октомври в Горна Оряховица, Пловдив и София за съответните региони на страната, съобщиха от БДЖ.

Клиентите на БДЖ могат да изпращат своите аргументирани предложения за промени в разписанието на влаковете до съответните областни и общински администрации. Това ще даде възможност на местните администрации да отправят предложения за промени, съобразно предпочитанията на жителите по места.

Новият график е съобразен максимално с мащабните инфраструктурни проекти в страната и основно в жп възел София и Пловдив, поради които възможностите за преминаване на влакове в района на гарите София и Пловдив са ограничени.

За 2025 г. е предвидено подобряване и оптимизация на обслужването по железопътните линии у нас. В разписанието, което ще влезе в сила от 15 декември 2024 г., са заложени нови възможности за пътуване между Северна и Южна България, по-бързи влакове между София и Бургас, по-удобни разписания в периферните региони около Видин и Кърджали, запазване на обема превози в най-натоварените отсечки и оптимизация по направленията, в които се наблюдава минимална използваемост на превозната услуга.

Най-съществените промени по направления могат да бъдат представени най-общо по следния начин:

СОФИЯ - ПЛОВДИВ - СОФИЯ

Запазва се обслужването между най-големите градове у нас София и Пловдив, съобразно ограниченията, произтичащи от ремонтните дейности в гарите София и Пловдив.

ПЛОВДИВ - СВИЛЕНГРАД - ПЛОВДИВ

В участъка Пловдив - Димитровград - Свиленград се запазват регионалните пътнически влакове с по-удобни часове. Нощните бързи влакове между София и Варна през Южна България ще преминават през Димитровград, като ще осигуряват удобна възможност за ранно тръгване към София и ранно пристигане в морската столица. От Димитровград за София сутрин около 05:00 ч. с бърза връзка от Варна, Ямбол и Стара Загора за Кърджали.

СОФИЯ - ПЛЕВЕН - ГОРНА ОРЯХОВИЦА - ШУМЕН - ВАРНА

Запазва се транспортната схема в най-натоварения железопътен участък в страната София - Мездра, като разписанията са съобразени с ремонтните дейности в гара София, които ще продължат и в рамките на следващата година.

Бързите влакове между София и Варна през Северна България също се запазват. Предвижда се възстановяване движението на бързия влак Варна - Враца, който от 01.10.2024 г. се движи само до гара Мездра. Пътническите влакове № 20170 и № 20171 ще се движат сутрин от Плевен за София и вечер от София до Плевен. В участъка Горна Оряховица - Плевен в сутрешните часове ще бъде осигурен влак за всекидневно пътуващите за работа в областния център Плевен.

Предвидено е да се обединят обедният влак от Варна за София с международния влак от Русе за София с директни вагони Русе - София и Варна - София.

Запазва се обслужването с регионални влакове и в участъците Горна Оряховица - Шумен и Шумен - Варна.

СОФИЯ - КАЗАНЛЪК - СЛИВЕН - БУРГАС

След успешния пробен период на експресния влак София - Бургас - София през Сливен в летните месеци, е предвидено тези влакове да се движат целогодишно, като осигуряват най-бързото предвижване между столицата и морския град. Предвид малкото на брой спирания само в гарите с най-голям брой пътници по Подбалканската жп линия, ще бъдат осигурени пътнически влакове, които да дават възможност на пътуващите от по-малките населени места да се качат в големите гари на ускорения влак.

Нощните влакове София - Сливен - Варна и обратно ще се движат в летния период. В участъка Копривщица - София ще се движи пътнически влак № 30120 в по-ранен и удобен час за редовно пътуващите към столицата в сутрешните часове.

След наблюдавания интерес втора поредна година към сезонния влак между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, през следващия летен сезон освен нощния влак е планирано движението и на един дневен бърз влак между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия.

Регионалните влакове между Карнобат и Варна се запазват.

РУСЕ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО - СТАРА ЗАГОРА - ХАСКОВО - КЪРДЖАЛИ - ПОДКОВА

В участъка Русе - Горна Оряховица е предвидено запазване на регионалното влаково движение. Бързите влакове Русе - Пловдив - Русе през Казанлък ще осъществяват нова бърза връзка сутрин и вечер с експресните влакове София - Бургас - София, осигурявайки удобно бързо пътуване в рамките на деня по направление Русе - Бургас - Русе.

В старопланинския участък Горна Оряховица - Стара Загора се предвижда създаване на нова удобна бърза връзка сутрин от Пловдив за Велико Търново и Русе. Заложено е на мястото на международния влак № 464 в участъка Ст. Загора - Г. Оряховица да се движи пътнически влак, за да се разреши съществуващия проблем с всекидневните закъснения на международния влак през лятото, лишаващи пътуващите от връзки във възелните гари.

Вечерният влак от Стара Загора за Горна Оряховица няма да се движи, но ще бъде осигурена вечерна връзка от Стара Загора за бързия влак Пловдив - В. Търново - Русе в гара Тулово, като по този начин създават по-удобна и бърза възможност за пътуване към Централна Северна България в късните часове.

В участъка Димитровград - Хасково - Кърджали - Подкова е планирано движението на два нови дневни бързи влака, с което се предоставя възможност за пътуване до областните центрове Хасково и Кърджали с влак от Пловдив, София и други градове. Досега по този маршрут се движат влакове без връзки от по-големите градове в страната. С новото разписание в участъка става възможно пътуването от София и Пловдив до Хасково и Кърджали, както и обратно в рамките на един ден. Регионалните влакове между гарите Кърджали и Подкова ще бъдат редуцирани поради липса на интерес към пътуване с тях.

СОФИЯ - ПЕРНИК - БЛАГОЕВГРАД - ПЕТРИЧ и КУЛАТА

В това направление не са предвидени значителни промени в разписанията на регионалните влакове като се запазва настоящото обслужване. За удобство на пътуващите, пътническият влак № 50233 от София за Дупница ще заминава към 17:30 ч., а към 18:00 ч. ще се движи бързият влак за Благоевград, с което ще се осигурят влакове от София за Благоевград в 16:30 ч., 18:00 ч. и 19:30 ч. вместо досегашната схема – 16:30 ч., 17:30 ч., 19:30 ч.

В участъците Генерал Тодоров - Кулата и Генерал Тодоров - Петрич ще бъде намален броя на влаковете поради недостатъчен интерес към този вид превоз.

РАДОМИР - КЮСТЕНДИЛ - ГЮЕШЕВО

Запазва се обслужването от и до Кюстендил и Гюешево, съобразно връзките с влаковете от и за София в гара Радомир, както и директните влакове София - Кюстендил.

МЕЗДРА - ВРАЦА - ВИДИН

Предвидено е последният бърз влак от Видин за София да заминава в по-удобен час – 16:00 ч. и пристигане в столицата към 21:00 ч. Досегашното късно пристигане бе причина този влак да се използва основно от регионални пътници до гарите Враца и Мездра. В досегашния му час на тръгване от Видин ще заминава пътническият влак за Мездра, запазвайки регионалното обслужване в участъка. Останалите влакове се запазват.

За подобряване на обслужването в Северозападните райони на страната е планирано движението на директен пътнически влак от Монтана до София, от Враца до Септември през София, както и от Септември до Мездра през София.

ПЛОВДИВ - СТАРА ЗАГОРА - ЯМБОЛ - БУРГАС

Бързият влак Пловдив - Варна е планиран да заминава от Пловдив около 07:00 ч. и да осъществява нова бърза връзка в Стара Загора за Русе. Така се осигурява възможност за пътуване между Пловдив и Русе в рамките на деня. Регионалните влакове по тази линия не са значително променени спрямо настоящото разписание.

Предвидена е удобна бърза връзка в Карнобат за пътуващите от Бургас за Варна сутрин и обратно следобед от Варна за Бургас.

РУСЕ - РАЗГРАД - КАСПИЧАН

В тази отсечка се запазва настоящото обслужване с малки корекции в разписанията на част от влаковете. Очаква се през следващата година да продължат ремонтните дейности, които налагат превоз с автобуси на пътуващите в различни участъци.

Бързите влакове Варна - Русе - Варна с № 9620 и № 9623 ще се движат в участъка Каспичан - Русе - Каспичан с бързи връзки сутрин от Варна и вечер за Варна.

СОФИЯ - ДРАГОМАН

Поради ремонтните дейности в участъка се налагат промени в обслужването, които ще бъдат съобразени с предпочитанията на пътуващите.

СОФИЯ - БАНКЯ

Запазва се настоящото обслужване между София и Банкя.

СЕПТЕМВРИ - ДОБРИНИЩЕ

Влаковете от Септември до гара Аврамово и обратно с № 16221 и № 16222 ще се движат в туристическия сезон. Останалите се запазват без промяна.

СТАМБОЛИЙСКИ - ПЕЩЕРА

Не са предвидени значителни промени в разписанията на влаковете. Първият влак от Стамболийски за Пещера ще заминава с около 30 минути по-рано.

ПЛОВДИВ - КРУМОВО - АСЕНОВГРАД

Влаковете от и за Асеновград са съобразени с ограниченията, произтичащи от ремонта на гара Пловдив, който ще продължи и през следващата година.

ПЛЕВЕН - ЯСЕН - ЧЕРКВИЦА

Не са предвидени промени в разписанието по това направление.

СВИЩОВ - ЛЕВСКИ - ЛОВЕЧ - ТРОЯН

Предвидена е отмяна на последния влак от Свищов за Левски и последния влак от Левски за Свищов поради слаб интерес за пътуване с тях.

В участъка Левски - Ловеч - Троян е заложена нова транспортна схема, съобразно потребностите на регионалните пътници и търсените връзки в гара Левски за по-далечни дестинации. Част от влаковете са редуцирани поради малкия брой пътници.

ШУМЕН - КОМУНАРИ

В тази отсечка от жп мрежата не са предвидени промени в разписанията на влаковете.

ПОВЕЛЯНОВО - ДОБРИЧ - КАРДАМ

Без значителни промени ще остане транспортното обслужване между областните центрове Добрич и Варна. В участъка Добрич - Кардам не е предвидено обслужване поради изключително слаб интерес към пътуването с влак по това направление.

ЦАРЕВА ЛИВАДА - ГАБРОВО

Не са предвидени промени в обслужването на областния център Габрово. Влаковете се запазват, осъществявайки връзки в гара Царева ливада по направленията към Горна Оряховица и Стара Загора.

БОЙЧИНОВЦИ - МОНТАНА - БЕРКОВИЦА

Планирано е запазване на транспортното обслужване в района на Монтана, съобразно преминаващите бързи и пътнически влакове от и за Видин и София в гара Бойчиновци. Няма да се движат само късните два влака, които пътуват само в петък и неделя.

БРУСАРЦИ - ЛОМ

Не са предвидени промени в разписанията на влаковете по това направление.

ПЛОВДИВ - ПАНАГЮРИЩЕ

Не са предвидени промени в графика на влаковете по това направление.

ПЛОВДИВ - ДОЛНА МАХАЛА - КАРЛОВО/ ХИСАР

Не са предвидени значителни промени в разписанията на влаковете по направлението между Пловдив и Карлово. В участъка Долна махала - Хисар се запазва настоящата транспортна схема.

САМУИЛ - СИЛИСТРА

Поради слаб интерес влакове № 91101 и № 91104 ще се движат само в участъка Исперих - Самуил - Исперих, като вечерният влак Самуил - Исперих на мястото на досегашния № 91104 ще заминава в по-удобен ранен час.

Предложения за изменения в проекта на График за движение на влаковете за 2025 г. могат да бъдат изпращани до съответните областни и общински администрации с цел да могат да бъдат обсъдени на предстоящите срещи.


Още по темата: общо новини по темата: 393
11.10.2024 Историческа новина за първия частен пътнически влак в България
24.09.2024 Кондукторка бие пътник без билет във влак на БДЖ
24.09.2024 Жена е с тежка алергична реакция след като е била нахапана от дървеници във влак на БДЖ
06.09.2024 Празничният ден е като делничния: Влакове от и до София се движат с голямо закъснение, вижте
05.09.2024 Локомотив се запали на гарата в Бургас
04.09.2024 Модернизация: Договорът за новите влакове е подписан, очакваме ги по родните релси до две години
предишна страница [ 1/66 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
БК Академик Пловдив
Зима 2024/2025 г.
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: