БНБ съобщи за фалшиви банкноти от 10 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:33 / 21.10.2005
2510
Българската народна банка обръща внимание, че в Националния център за анализ (НЦА) на неистински банкноти и монети на БНБ е регистриран нов тип неистинска банкнота от купюр 10 лева, емисия 1999 г., установяван често в ценни пратки на търговските банки.
Този тип неистинска банкнота е с ниско качество и са имитирани някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от гражданите, като: холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка. Няма имитация на УВ-изображения и микротекстовете.

Метод за проверка:
1. При пипане с пръсти на ръцете лесно се установява хартия, различна от оригиналната банкнотна хартия. Липсва релеф в печата на определените места.
2. При накланяне на неистинската банкнота липсват оптическите ефекти в холограмната лента. Числото “10” не пулсира.
3. При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава лоша имитация на портрета във водния знак и на осигурителната нишка.
4. При проверка с лупа не се чете микротекст на определените места (за проверка се използва лупа с увеличение от 6 до 10 пъти).
5. При проверка с УВ-лампа (365нм) не се наблюдава имитация на УВ-защитата:

В случай на съмнение относно истинността на банкнотите следва същите да се изпращат съгласно изискванията на чл.27 от Закона за БНБ, (ДВ, бр.10 от 2005 г.) в отдел НЦА към дирекция “Емисионна политика и контрол” на БНБ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака
Знаете ли какво е "инфодемия" и как да се предпазите?
Нова атракция във Велинград, призоваха гражданите да не крадат па...
Вторият самолет за евакуация на българите от Ливан кацна в Бейрут...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).