БТПП анализира спазването на трудовото законодателство в страната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:54 / 10.11.2010
1424
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) направи мащабно проучване за трудовите права и спазването на трудовото законодателството в шестте района за планиране у нас, в 10 икономически отрасла. Сред тях са хотелиерство и ресторантьорство, производство, строителство, транспорт, образование и др. Проучването, което бе представено на специална пресконференция в Кюстендил, се реализира чрез анкети на повече от 6 300 работодатели, служители и синдикалисти участваха.

Според проучването, най-често нерегламентирани възнаграждения се получават в Североизточния и Югозападния район, съответно 2,6% и 2,0%, а Югоизточния район се отличава с 1,0% Допитването на БТПП показва, че най-нисък е делът на трудовите договори в Североизточен район - 83,5%, което с почти 10% по-малко от средната за страната стойност - 92,2%. Най-много сключени договори има в Северозападния район - 97,8%.

Секторното разпределение на данните показва, че най‐висок е делът на нерегламентираните плащания в сектор хотелиерство и ресторантьорство 14,5%, следван от сектор строителство с 11,9%. Най‐малък е той в сектор учебно‐образователни услуги - 1,4%.

Данните показват още, че над 1/4 от хората у нас получават частично или въобще не получават допълнително заплащане за извънредния си труд. По-малко от половината от работещите в Югозападния район са запознати с възможностите за защита на своите права, в случай че длъжностната им характеристика не се спазва от работодателя.

Целта на направените териториални и секторни разрези на резултатите от проучването е да се осигури достоверна информация за териториалните и секторните специфики на изследваните практики в областта на трудовоправните и осигурителните отношения, които да станат основа на обучения и дейности за борба със сивата икономика.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обрат с полуразложения труп в Пловдивско, арестуваха съпруга!
Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, брутално пребита ...
Кола се обърна по таван на магистрала "Тракия" до Ямбол
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).