Без кирилица на евробанкнотите?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:15 / 21.12.2004
1690
Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) най-вероятно ще ни откажат на евробанкнотите да се изпише "евро" на кирилица. Въпреки че имаме това право и вече има прецедент с Гърция, която наложи на единните пари да пише "евро" на гръцки, има няколко много силни аргумента срещу изписването на славянските букви. Това твърди в-к "Монитор", цитирайки прогнози на есперти от БНБ.
Според тях това щяло да струва прекалено скъпо на ЕЦБ. Разходите нямало да са само по промяната на дизайна на евробанкнотите, на щяло да се наложи и организиране на рекламно-информационна кампания в световен мащаб, чрез която да се обясни на хората, че новите пари с надпис на кирилица не са фалшиви.
Аргументът "за" кирилицата е единствено националната ни гордост, но това е политически въпрос, който не касае централната банка, коментираха оттам, пише изданието.
Подобен бил проблемът с гръцкия, но той се решил по-лесно, тъй като е въведен още при отпечатването на първите банкноти. От гръцкото посолство обаче са изразили пред вестника мнение, че не би трябвало да има технически проблем на еврото да има надпис на кирилица. Това според тях не е трудно, тъй като всички букви от думата "евро" присъстват в латинската азбука. Докато при решението за надписа на гръцки проблем е създала буквата "омега", която е без аналог на латиница.
Няма специално европейско законодателство, което да указва, че на евробанкнотите трябва да присъства надпис на азбуките на всички държави-членки на ЕС, но се знае, че това е възможно, уточняват от БНБ.
В художествения съвет по платежните средства към БНБ пък вече имало постъпили предложения и проекти за българския символ върху тура страната на евромонетите. Сред предложенията били сградата на Софийския университет, Боянската църква, портрет на Кирил и Методий, Мадарския конник, изправен лъв и българска роза. Художественият съвет ще трябва да избере едно от тях, което да предложи на централната банка във Франкфурт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Аферата с диригента: Установиха още далавери!
Важни промени и информация от МОН за матурите за 4, 7 и 10 клас
България и Украйна подписват споразумение
Около 720 секции за вота в чужбина
Бъдещата детска болница ще разполага с над 400 легла, 18 операцио...
Кола застина перпендикулярно на пътното платно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).