Без референдум за запазване на лева

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
11:37 / 04.09.2024
1781
Парламентът отхвърли проекта на решение за провеждане на референдум на тема "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута България до 2043 година?". То бе внесено от Костадин Костадинов, Тошко Йорданов и група народни представители. 

Това бе вторият опит за провеждане на национален референдум, с който да се постави въпроса за приемането на еврото у нас. През миналата година подобен референдум на "Възраждане" бе отхвърлен. 

При гласуването 63 бяха "за", 107 бяха "против", а двама се въздържаха. Подкрепа за референдума бе получена от "Възраждане", БСП, ИТН и 12 от нечленуващите в парламентарни групи депутати. 

При дебатите от "Възраждане" заявиха, че българите трябва да се произнесат дали мястото на страната ни е в европейското икономическо пространство: "В момента в света най-голямата икономическа организация не е ЕС. Нещо повече - ЕС и еврозоната са със затихващи функции. Има БРИКС, която обединява огромната част от света и най-големите и проспериращи икономики са там", заяви Цончо Ганев. 

Нечленуващият в парламентарна група депутат Калоян Методиев заяви от парламентарната трибуна, че България се намира във валутен борд от 1997 година. Той обясни, че левът само по наименование е лев, но има фиксиран курс към еврото: "По някакъв начин вече сме в еврозоната. Не седим на масата в ЕЦБ с останалите заедно с останалите европейски народи, същевременно само ни фиксират и регулират". 

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че "Възраждане" предлага България да напусне Европейския съюз и да се присъедини към БРИКС. Той също обясни, че левът е фиксиран към еврото. Според него с този референдум от третата политическа сила се опитват да навредят на функционирането на валутния борд. 

"На представителите на "Възраждане" не им е проблем еврозоната. Тях не им е проблем еврото. Тях им е проблем, че искат да извадят България от Европейския съюз и НАТО. За тях евроизацията и влизането в еврозоната. Проблемът им е политически, не икономически. Те смятат, че по този начин по-трудно ще изкарат България от ЕС и НАТО", заяви Димитров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (459):
18.09.2024 Фармацевтите скочиха на вендинг машините
18.09.2024 Парламентът закри частен университет в Пловдив
17.09.2024 Депутатите забавиха с 1 година новата такса смет: "Замърсителят плаща" се отлага засега
12.09.2024 Парламентът с важно решение за денонощните аптеки и автоматите за лекарства
12.09.2024 В комисия: Отлагат новия механизъм за такса смет
11.09.2024 Парламентът отказа да увеличи драстично еднократната помощ за второто и третото дете
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).