ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Безопасно ли е да се консумира бразилски орех?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:13 / 13.11.2024Коментари (0)1162
©
Неотдавнашно клинично проучване показва, че ежедневната консумация на бразилски орехи може да повлияе благоприятно на здравето на червата и да намали възпалението в тялото. Бразилските ядки са богат източник на селен - основен минерал, известен със своето антиоксидантно и противовъзпалително действие. Но преди да заложите на тях, експертите препоръчват да се придържате към употребата само на 1-2 ядки на ден, за да избегнете селеновата токсичност.

Ядките от бразилски орех съдържат много селен. Всъщност, те са един от най-богатите източници на селен, който предлага съществена подкрепа за антиоксидантната защита, имунното здраве и функцията на щитовидната жлеза.

Ниските нива на селен са свързани с различни възпалителни състояния, включително проблеми с чревното здраве. Освен това изследванията показват, че възпаленията и чревните проблеми, като например пропускливите черва, са често срещани сред хората със затлъстяване. 

"Пропускливите черва“ се появяват, когато плътните връзки в лигавицата на червата се разхлабят, позволявайки на токсините, бактериите и антигените да навлязат в кръвния поток, което може допълнително да допринесе за възпалението и затлъстяването.

За да проучат потенциалните ползи от бразилските орехи, изследователи от Федералния университет във Вичоза, Бразилия, провели осемседмично изследване с 56 жени на възраст между 20 и 55 години с наднормено тегло или затлъстяване. Целта била да се провери дали ежедневният прием на бразилски орехи може да подобри възпалението и здравето на червата по време на диета с ограничени калории.

Участничките са разделени на две групи: едната на диета без ядки, а в другата жените приемали по 8 грама (приблизително 1-2 ядки) бразилски орех на ден. Всяка от групите спазвала диета с намалено количество калории, съобразена с целта за намаляване на теглото, а напредъкът им бил внимателно наблюдаван от диетолози. След осем седмици проучването показало, че групата, консумираща бразилски орехи, има по-ниски нива на маркери за възпаление, като С-реактивен протеин (CRP), интерлевкин-1β (IL1-β) и интерлевкин-8 (IL-8).

Защо тези ядки са ефективни?

Значителното повишаване на нивата на селен в кръвта изглежда е причина за тези подобрения. По-високите нива на селен корелират с по-ниски маркери на възпаление и признаци на подобрено чревно здраве. Въпреки че точните механизми все още се проучват, ролята на селена като антиоксидант може да е ключов фактор за намаляване на възпалението и поддържане на чревната пропускливост. Въпреки че проучването е фокусирано върху жени, ползите от бразилските орехи могат да се видят и при мъже, като се има предвид универсалната роля на селена за намаляване на възпалението в тялото.

Експертно мнение 

Експертът д-р Алиса Симпсън предполага, че противовъзпалителното действие на селена може да действа заедно с полиненаситените мазнини и фибрите, които се съдържат в бразилските орехи, за да поддържат здравето на червата. Тъй като проучването не е разделило тези хранителни компоненти, са необходими по-контролирани изследвания, за да се разбере индивидуалният принос на всеки фактор. Друг експерт, д-р Томас М. Холанд, подчертава, че повишеният прием на селен е пряко свързан с намаляването на възпалителните цитокини, което предполага потенциални ползи извън здравето на червата.

Колко е безопасно да се консумират?

Въпреки че бразилските орехи предлагат много ползи, е важно да не се прекалява с тях. Само 1-2 бразилски ореха (около 8 грама) на ден осигуряват почти два пъти повече от препоръчителния дневен прием на селен (55 микрограма), което съответства на безопасната горна граница от 400 микрограма на ден.

Превишаването на тази граница - при консумация на 4-5 или повече бразилски ореха дневно - може да доведе до селенова токсичност, която е възможно да причини чупливи нокти, косопад и храносмилателни проблеми, наред с други симптоми.

Включете внимателно бразилските орехи в диетата

За тези, които искат да се възползват от предимствата на бразилските орехи, и диетолозите, и лекарите предлагат да ги включат внимателно в диетата си. За предпочитане са биологичните и суровите ядки, въпреки че разликата в съдържанието на хранителни вещества между суровите и печените ядки е минимална.

Не забравяйте, че бразилските орехи не са панацея; те трябва да бъдат част от балансирана диета, която включва и други благоприятни за червата храни, като например тези, които се съдържат в Средиземноморската диета. Така че, ако искате да подобрите здравето на червата си и да намалите възпаленията, една малка шепа бразилски орехи може да бъде вкусно и просто допълнение към ежедневието ви - но умереността е от ключово значение, пише zdrave.to.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Детско-юношески футбол
Зима 2024/2025 г.
Десет души са арестувани в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: