ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Безпрецедентни мерки за сигурността на вота утре
Автор: Десислава Томева 10:10 / 26.10.2024Коментари (1)777
©
Министрите на иновациите и растежа, на външните работи и на електронното управление представиха пред делегатите от ПАСЕ подготовката на изборите

Ангажиментите на правителството за материално-техническото обезпечаване на парламентарните избори утре се изпълняват публично, прозрачно и в срок. Служебният кабинет е в постоянен диалог с Централната избирателна комисия (ЦИК), която е отговорна за организирането на изборите. Това е най-строго проверяваният вот досега – удостоверените машини за гласуване са в пъти повече спрямо предишни избори. За първи път по настояване на изпълнителната власт ЦИК допуснаха представители на медиите в склада за съхранение на машините по време на проверките. Служебният кабинет предприе безпрецедентни мерки за осигуряване на сигурността и прозрачността на вота утре.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов пред представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В срещата участваха още министърът на външните работи Иван Кондов и министърът на електронното управление Валентин Мундров. С решение на Министерския съвет министър Карадимов бе определен за координатор по изпълнението на дейностите за организационно-техническата подготовка на изборите на 27 октомври.

Делегацията на ПАСЕ е на посещение в България, за да наблюдава провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Международните наблюдатели на изборите дават допълнителни гаранции за честността на вота. Те бяха детайлно запознати с изпълнените ангажименти на всички отговорни министерства по организационно-техническата подготовка.

Представени бяха предложенията на правителството до ЦИК за надграждане на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен и демократичен вот. Беше подчертано, че общественият съвет към ЦИК даде висока оценка на предприетите мерки от държавната администрация.

Сред тях са осигурените 50 ИТ специалисти от държавната администрация, които удостовериха значително повече машини за гласуване – 3306 проверени машини при 664 на последния вот. ДАНС отново осигуриха наблюдатели в процеса по удостоверяване.

Министерството на електронното управление надгради процеса по видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в Секционните избирателни комисии. Като например гласовите съобщения, които ще предупреждават членовете на СИК, в случай че батерията на устройствата се изтощава и те трябва да се включат към електрическото захранване.

Делегацията на ПАСЕ беше информирана за поисканото съдействие от страна на ЦИК за унищожаване от общинските и областните администрации на хартията за машинен вот от предходни избори и за публичната позиция на "Печатница на БНБ“

АД, че хартията за тези избори отговаря на всички изисквания. ГРАО извърши проверка на списъците с избирателите в срок, както и на всички свои задължения.

По разпореждане на премиера Димитър Главчев Министерството на вътрешните работи създаде при пълна прозрачност необходимата организация за опазване на обществения ред и осигуряване на охраната на изборния процес и за превенция и противодействие на престъпленията. За охрана на избирателните комисии са ангажирани над 15 000 служители на МВР, а за охрана на обществения ред – допълнително 453 служители. Беше създадено Националното междуведомствено звено между прокуратурата, МВР и ДАНС, което осъществява координацията и взаимодействието между институциите за законосъобразност при произвеждането на изборите.

МВР разкри денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Към вчерашния ден са получени 512 сигнала за нарушаване на изборното законодателство, от които 408 са свързани с купуване на гласове. Съставени са 1450 предупредителни протокола, образувани са 110 досъдебни производства и са задържани 51 лица.

По отношение на организацията на вота в чужбина Министерството на външните работи изпълни в срок всички ангажименти. Успешно са подготвени и транспортирани изборните книжа и материали. Оптимизирана е организацията на дейността на Комуникационния център към ЦИК, който след изборния ден получава, обработва и изпраща на Комисията протоколите от работата на СИК-овете в чужбина. Разкрити са 719 избирателни секции в 57 държави.

По отношение на гласуването в местата за лишаване от свобода делегатите бяха информирани, че са разкрити 26 избирателни секции, като само в 4 ареста не се очаква да се формират избирателни секции поради малкия брой задържани – под законоустановения минимум от 10 души за формиране на секция. Обичайно над 97% от лицата в местата за лишаване от свобода реално упражняват правото си на глас.


Още по темата: общо новини по темата: 457
26.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.10.2024 г.
+1
 
 
Пловдив е град на МАФИЯТА !! Утре можем да променим това ! ГЛАСУВАЙТЕ !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: