Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе си, а за да се хареса на нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
12:28 / 19.09.2024
7272
От фейсбук страницата на родения в Пловдив писател и бивш член на "Замунда банана бенд“ Радослав Бимбалов относно отказа на DJ Marten да пусне "Луда по тебе" на Джокович. Случката стана по-коментирана и от самото шоу, което направиха Григор Димитров и Новак Джокович

"Кипна и преля това с Джокович и чалгата. Без значение дали отричаме друсането на телеса или го намираме за традиционна ценност, време е да си признаем нещо.

Джокович е израснал с тази музика, тя е част от неговата културна среда, той може да я слуша по всяко време, където, както и колкото си поиска. Дали го прави си е лично негов избор и негово право. Няма да му се разсърдя дори ако слуша излизащото от бетонните пръсти на Клайдерман, което ми е точно толкова нетърпимо, колкото Камелия.

Истината е, че световното тенис божество Джокович не си поръча чалга заради себе, а за да се хареса на нас.

За него, съвсем логично, българите са народ, който преди няколко десетилетия избра да копира неговата собствена поп-култура, за да я превърне в своя естрадна религия. Помня много добре как сръбските, гръцките и турските ритми пробиха сцената у нас, как певици, облечени като нелепо разголени абитуриентки, се лепнаха до тези в народните носии и ги превърнаха в личен антураж, в тъпоумна сценография. Помня как медиите постепенно преместиха тази небългарска музика, с преписана музика и просташки текстове от кръчмата в телевизора, изпълнителките станаха публични икони, а господин “Пайнера" получаваше евросубсидии, за да гради империя. Помня как съвсем кротко допуснахме тази музика да засища необходимостта на българите от родна, българска автентичност като им пробутва откраднати ритми.

Трябваше ли да ти дойде Джокович на крака, че да се сетиш какво си направила, тъжна, изгубена българщино?", пише Бимбалов в своята страница във фейсбук.

Виж коментарите (4)

Още по темата (28):
19.09.2024 DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
19.09.2024 Обрат: Не DJ Мартен, а приближен на Гришо забранил "Луда по тебе"
19.09.2024 Нешка Робева: Извинете, г-н Джокович
19.09.2024 Недялко Славов: Да не си мерим чалгиите, а да се прегърнем и да му опънем един тан
19.09.2024 Разкостиха Бебо Халваджиян
19.09.2024 Мариана Попова за DJ Мартен: Марти е невинен. Да влезе убития!
Още новини от Национални новини:
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
ЦИК опроверга твърдения за изборите
Удрят ни дъждове и гръмотевици
Експерт: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", мо...
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).