Биолог: Когато разрежем един шпеков салам и в него има късчета месо, то той е качестен
"Според стандарта в шпековия салам трябва да има - два вида месо, натриев нитрит, подправки и сол. Четири са съставките. Повечето производители обаче слагат много повече от тези 4 съставки. Според последното проучване предимно в саламите има 15 съставки, а има и рекордьор с 23 съставки. Тези допълнителни неща, които се слагат са месни субпродукти- кожички, хрущяли, сърца, има и Е-номера, слагат се нишестета и различни видове захари", обясни пред businessnovinite.bg Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
По думите му вътре в салама има един огромен букет от индустриално производство.
Иванов обяснява и какво представлява механично отделеното месо, което се слага масово в саламите.
"Това е най-долнокачественото месо. Когато от трупа на животното вече не може да се отдели нищо, се вкарва в едни машини, където под налягане, буквално се изчегъртват костите. От това се получава една каша, която всъщност е основната суровина в салама", добави той.
Попитан как да разпознаем качествения салам, той отговори, че когато го разрежем, вътре трябва да има късчета месо. Тези, които помнят саламите преди години, ще се сетят, че те бяха на късчета месо, дори имаше цели зърна черен пипер. Сега масовата консистенция на салама е като на кренвирш - кашеста, добави още биологът.